Hur minska jag varvtalet (ljudet) i Köksfläkten i tomgångsläge?
 
F240-16 är en alliance-fläkt. Dvs den samverkar med en annan fläkt monterad t.ex. på taket. Vanlig i bostadsrättsföreningar. Fläktmotorn har tre hastigheter. När den är avstängd så går fortfarande fläkten på taket för att ge grundventilation. Det är antagligen den du hör. Är det en bostadsrätt så kan du inte göra något åt det. Är det en villa så gör du vad du vill men var beredd på sämre inomhusluft om du stänger av takfläkten helt.
 
Du kan minska hastigheten och eller ljudet på två sätt. Beroende på om insuget behöver minskas eller hastigheten på fläkten på taket kan minskas. Först behöver du ta bort de fyra skruvarna som sitter undertill på fläkten. För att kunna lossa på underredet. De första två är synliga framför filtret. Filtret kan du ta bort för att underlätta. De andra två sitter under glaset till belysningen. Det behövs insexnyckel eller en tunn skruvmejsel.

Antigen minskar du flödet på frånluftsinsuget. Liten lucka som kan skjutas i sidled olika steg för att minska eller öka det lilla hålet vid frånluftsinsuget. Den reglerar grundläget med frånluft från köket. Vrid fläkten till läge 1 eller 2 så ser du var platsen är.

Den andra för att eventuellt minska fläktens hastighet på taket är lite krångligare och beror lite på hur det är monterat.Har du en stor villa så är den förmodligen rätt inställd och du kan däremot minska luftflödet och ljudet enligt ovan. Är det till en lägenhet bör det utföras av någon godkänd av föreningen. Normalt ska en elektriker göra detta. Bryt först strömmen till fläkten via ett uttag eller via säkring.

För att reglera takfläktens normala hastighet så sitter strömkabel på ett stift vid kopparspolen. De första två är inkopplade från fabrik. Där du kan öka eller minska takfläktens hastighet beroende på vilket stift som är valt. Det tredje stiftet är inte inkopplat från fabrik men kan vara inkopplat av den som monterade fläkten. Ser lite olika ut beroende ålder på fläkten. Är du osäker på hur du ska göra så be någon annan göra det. Så har du otur kanske
 
Tack slurppe99 för rådet. Nu är fläkthastigheten perfekt
 
  • Gilla
slurppe99
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.