L Ladan vid havet skrev:
Hej,

Vi har länge följt många projekttrådar här på forumet och har i många fall fått ovärdeliga tips. Tack för det!
Nu är vi själva i startgroparna för vår husresa. Det började med att vi för ett par år sedan köpte en fastighet på västkusten där vi skall bygga vår dröm. Vi har själva funderat och skissat under lång tid och nu känner vi att det är dags att prova dessa tankar på andra. Så ni får gärna komma med tankar, förslag, råd, sågningar eller annat som dyker upp. Detta skulle vi vara väldigt tacksamma för!

Förutsättningar, behov och tankar

Natur/gräs/bergstomt på ca 1100 kvm. Idag står det två fritidshus på fastigheten som kommer att rivas. Enligt plan gäller bygghöjd på 4m för fasad med störst allmän påverkan, vilket enligt kommunen troligtvis är tomtgräns mot vägen i NV (nedåt i den vänstra bilden nedan)

[bild]Tomten med befintliga fritidshus som skall rivas

Vi tänker oss ett hus på ca 170-180 kvm, Vi vill ta tillvara på utsikten mot havet och därmed nyttja höjden och bygga ett 1,5-planshus. Vi kan tyvärr inte bygga högre pga av begränsningar av bygghöjd. Detta gör också att vi tex inte kan ha en gavel mot vägen i nordväst.

Alla sociala ytor (kök, matplats, vardagsrum) samt det stora sovrummet bör ha utsikt mot syd (havet). I någon del av huset vill vi ha öppet mellan våningarna för att skapa dynamik och rymdkänsla.

Längs med tomten i syd går en vacker klippa (ca 1,5m hög) som vi vill ta tillvara på och “bjuda in” så den blir en naturlig del av huset. Kan man bygga så den känns som en vägg strax utanför fönstret? Mot syd vill vi ha ett så minimalt gränssnitt mellan inne och ute som möjligt.

[bild] Tomten mot syd med klippan i bild.

Fasad. Naturligt silvergrå träfasad. Tankar går på järnvitriol, kiselbehandling(sioox?). Gärna ljus nyans.

Tak. Plåt alternativt takpapp med möjlighet att ha solceller mot syd.

Bottenplan
Stort socialt kök med stora arbetsytor. Gärna med översikt över matplats och vardagsrum. Vi vill gärna uppmuntra till att man samlas i köket. Vi tänker oss en ö där man kan sitta med läxor eller pyssel medan någon fixar med maten.

Matplats nära altanen där gränsen mellan inne och ute är så liten som möjligt. Kunna öppna upp så att det känns som man är ute. Gärna i närheten av kamin/spis.

Efter middagen ska man kunna dra sig tillbaka i en mysig sittgrupp, även den nära kaminen och naturen. Vi vill kunna krypa upp i en soffa och se på TV, läsa och hänga men helst utan att centrera sittgruppen mot en (ful) TV . Det ska kännas socialt.

Minst ett sov-/gäst-/lekrum.

Toalett med dusch, gärna nära entrén.

Rejäl tvättstuga/förvaring/teknikrum med dörr ut mot trädgård för att kunna hänga tvätt som också kan fungera som groventré om man är smutsig/blöt. Möjlighet med förvaring för vinterjackor mm samt teknik.

Övre plan
Ryggåstak, öppet upp till nock för rymdkänsla.

Ett lite större sovrum med klädkammare/förvaring. Gärna med möjlighet att öppna ut.

Två normalstora sov-/barnrum med garderob/förvaring.

Större badrum med dusch och badkar.

Planlösning
Nedan finns delar av det vi själva har skissat på. Här är vi väldigt öppna om ni har andra tankar och förslag.
[bild] Våra egna tankar på planlösning

[bild]
[bild] 3d-modelleringar där huset är utplacerat på tomten

Egna frågor och funderingar
  • Lite tveksamt om det är möjligt att ha en u-trappa så som vi har placerat den. Risken är att det blir för lågt i tak när man kommer upp helt enkelt. Vad ser ni för andra lösningar? (Helst vill vi inte ha en L-trappa direkt från hallen)
  • Är det möjligt att ha en kamin där vi har placerat den? Kan man då ha en vinklad skorsten och leda värme/rök genom takbjälklaget för att sedan ha en skorsten närmare nocken?
  • Vi vill kunna öppna fönsterpartier vid kök/matplats så mycket som möjligt. Finns det andra skjutparti-lösningar där man skjuter partiet utanför en annan vägg? Eller annan lösning?
  • Hur nära kan man bygga fönstret i köket mot klippan? (Dränering bör inte vara ett problem då delen mot huset i stort sett är lodrät och uppe på klippan lutar det bort från huset)
  • Vad kommer att driva mycket kostnader i denna lösning? Stora fönsterpartier är såklart en stor del men finns det annat gällande konstruktion eller annat som kan bli onödigt komplicerat?
Ni ska nu till att bygga ert drömhus och sitter hemma och funderar, det är helt rätt men jag skulle ta hjälp av en arkitekt som kan hjälpa er med hela bygget.
Jag har ingen aning om hur era kostnadsberäkningar ser ut och är beredda att lägga på detta hus men en arkitekt kan hjälpa er med det mesta, även stå som byggherre och se till att hantverkare kommer när de ska och gör det som de ska.

Många gånger så går det att få ett första möte hos en arkitekt gratis så gå till några olika och lyssna och prata med dem om era idéer och tankar, välj sen den ni tycker verkar vettigast och har rätt pris. Ni väljer sen själva hur mycket hjälp ni tar av honom. Ska han sköta allt eller bara rita upp hus, ritningar och underlag eller bara stötta er med idéer.

Nu är jag själv ingen arkitekt men i första anblicken av er modellritning så tycker jag huset ser väldigt tråkigt ut med tanke på läget. Skulle själv satsat på något lite vildare och inte så kantigt och lekt mer med former, terasser och nivåer.

Lycka till med byggandet
 
  • Gilla
Ladan vid havet
  • Laddar…
BirgitS
L Ladan vid havet skrev:
Hej BirgitS, helt rätt. Vi vill dock höra först vad husleverantörerna har att erbjuda. Vissa har riktiga arkitekter knutna till sig och om de matchar oss så kan vi tänka oss att nyttja det. Men oavsett vem vi går med så kommer vi konsultera en arkitekt. Än så länge är det ju bara vi själva som har funderat och det har varit väldigt nyttigt. Jag ser dock fram emot att bli ifrågasatt men framförallt att få nya perspektiv från en arkitekt med erfarenhet som kan se andra lösningar.
FInt!
Men glöm inte att kolla vad arkitekterna har för utbildning.
 
  • Gilla
Ladan vid havet
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.