Hejsan!

Har flera golv med gammal linoleum, antingen under plastmatta eller synlig, som ser ganska trist ut - mörkbrun istället för färgglatt mönstrad som den en gång verkat vara. Gissningsvis lika gammal som huset (-34).

I och med att mattan är hel så blev jag sugen på att försöka restaurera den. Jag testade att slarvslipa lite i ett hörn (se bild) och det såg genast lite roligare ut. Jag tror att det går att få betydligt bättre än så med lite mer slipande. Frågan är vad jag gör sen? Någon form av ytbehandling är väl på sin plats. En tanke jag haft är att polera upp med linoljevax. Nån som har positiva erfarenheter av att göra ngt liknande?

Slitet linoleumgolv med synliga provslipningsområdet som avslöjar det ursprungliga färgglada mönstret.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag hyrde ett hus där man tillät mig måla de gamla linoleumgolven - liknande dina golv. Det blev riktigt fint men hur det blev på sikt vet jag inte.
 
Jag skulle nog undvika slipning och sen försöka polera golven med maskin istället. Fungerar ju som att polera bilen, finns olika hättor med mer eller mindre avverkande effekt.
 
Tack för länken, BirgitS!

Den ledde mig vidare till ett par andra dokument, som var väldigt matnyttiga:
https://www.slojdochbyggnadsvard.se/siteassets/sob/linoleum---utgivet-1998.pdf
https://www.slojdochbyggnadsvard.se/siteassets/sob/kunskap--fakta/linoleummatta-konservering.pdf

@Stefan1972: låter som en god idé att gå varsamt fram. I första dokumentet, under Hårt smutsade och skadade golv, föreslås just detta, tillsammans med utspätt oljevax. Vilket leder till nästa fråga: vad spä med?

I andra dokumentet beskrivs hur han använder etanol för rengöring + vax som ytbehandling. Kanske ett skonsamt alternativ? Får prova mig fram.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.