Hej

Jag har 6st led med 1st drivdon per lampa, problemet är att de inte är dimbara och belysningen är för stark då lampan är 6w per styck. Nu vill jag köpa en större drivdon och koppla på alla 6 led till den, måste vara dimbar. Vilken drivdon klarar av dimmer och kan ersätta de orginala drivdoner.
Drivdon som kommit med lampor är
Constant current led driver.
Input 100-240VAC
Outpu 15-25VDC 300mA +-3% 8w max
Så 6st av dessa drivdon behöver ersättas mot en passande.
Snälla hjälp.
Mvh Anes
 
Du ska söka efter ett drivdon som kan ge en konstant ström på 300 mA och som klarar minst 36 W. Strömmen 300 mA är ovanlig (tyder på billiga LED från fjärran östern) och effekten 36 W är hög för denna ström så urvalet är litet. Men denna jolly Maxi HV ser ut att fungera https://www.elbutik.se/product.html/jolly-maxi-hv?category_id=1014

Jag skulle inte vara orolig att driva dessa LED med 350 mA eftersom de kommer att vara neddimmade. Det ökar utbudet markant.

Dessa drivdon dimras med tryckknapp eller 1-10 V vred.
 
Redigerat:
Nej.

Det finns två huvudtyper av "drivdon".

Antingen konstant spänning, ex. 12V 24V osv. Eller konstant ström. Ex. 350 mA.

Konstant spänning gäller alltid för glödlampor, halogenlampor osv. Lysdioden som är den komponent som lyser i en LED lampa vill drivas av konstant ström. Ger du den konstant spänning så brinner den upp.

En glödlampa är en resistiv komponent. Om du ex. dubblar spänningen över den, så ökar strömmen till det dubbla. Och effekten ökar en faktor 4 (effekt räknas ut som ström x spänning).

En lysdiod har egenskapen att det går överhvudtgate ingen ström i den förrän spänningen går över en tröskel, ex. 3V. Men när den väl gått över tröskeln, så ökar strömmen 10 eller uppmot 1000 ggr om spänningen ökar med 10%. Så vid 3V drar den kanske en milliampere, vid 3,1 V drar den 1A osv. Vill man då ge dioden en effekt på 1 W, så får man alltås driva den med 0,33A. och så blir det den spänning över den som krävs för att driva just 0,33A.

Olika exemplar av dioder har lite olika tröskelspänning, och den varierar även lite med temperaturen. Så det går inte att ha en konstantspänning på ex. 3,1005V. Utan man får ha ett aggregat som ger en konstant ström istället.

Det finns många LED lampor som drivs med ex. 12V konstant spänning, men då har de ett inbyggt drivdon som drivs med 12V, och som lägger ut 350mA (som exempel) mot själva lysdioden.

Tänk på att lamporna måste kopplas i serie, så att strömmen går igenom alla lamporna seriellt.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 3 till
  • Laddar…
Det var så utförligt svar jag fick, dock en amatör som jag blir bara mer förvirrad över alla detaljer. Men jag har kanske förstått dig rätt, att inte gå på endast 24V måste komplettera med 350mA.
Blir då 2 drivdon då lampor är 36w och jag har hittat i närbutiken 18W per styck.

Bild på min orginala drivdon.
 
  • Hand håller en LED-drivdonsetikett med elektriska specifikationer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Den du länkar till tror jag kommer att fungera bra. Den går att ställa ned till 250 mA vilket kanske räcker ljusmässigt så bra att du inte behöver dimma ned ytterligare, och det ökar livslängden på LED-lamporna.

Men det finns ett problem som kanske är stort. Drivdonet har två kanaler. Du måste alltså koppla ihop lamporna i två st separata slingor där varje slinga innehåller tre st seriekopplade lampor. Beroende på hur det är gjort kan det vara enkelt eller lite mer jobbigt hos dig. Men om man gått runt med en tvåledare till varje lampa går det relativt enkelt att koppla vid varje lampa. Du måste ju ändå in där och plocka bort medföljande drivdon för varje lampa.

Och hur har du tänkt med dimmer? Tryckknapp eller 1-10V vred?

PS. Det du kanske tycker är förvirrande är att det står en spänning på dina befintliga drivdon, 15-25 V DC. Det är ju riktigt, men spänningen är inte konstant. Den varierar, anpassar sig automatiskt till belastningen så att strömmen blir 300 mA, och detta upp till taket 8 W.
 
Hej
Tack för svaret, nu har jag fixat 2 slingor där 3st lampor delats och självklart köpt in den dock ställt den på 350mA men tipps på 250mA låter bra. Dimmer är en från ebay.com här är länken.
Problemet är att jag måste fixa matningen till denna drivdon, det går går inte att driva den som det var kopplat tidigare.

https://www.ebay.com/itm/Black-Whit...130621?varId=410904683730&txnId=1979378911001
 
Den dimmern passar tyvärr inte ihop med detta drivdon. Du ska inte ha en traditionell dimmer som klipper sinuskurvan på primärsidan som den länkade dimmern gör. Du ska ha en vanlig återfjädrande strömbrytare som kopplas till PUSH-ingången eller ett 1-10 V don som ser ut precis som en tradionell vriddimmer men endast innehåller en potentiometer och som kopplas till 1-10V-ingången.
 
Menar du en vanlig som jag har till andra lampor hemma?
Ville gärna ha det lite flashigt med touch men det gick så där då.
Tack för dina snabba svar.
 
Nej, tyvärr.

Detta är rörigt. Till vänster har du en "vanlig" dimmer, och till höger en "1-10V - dimmer"...

Väggmonterad rund vridbar ljusdimmer, "1-10V - dimmer", monterad på en installationsdosa. Väggmonterad 1-10V dimmer med vridknapp och vit yta refererad i inlägg om belysningskontroller.

Den gamla typen dimmers brukar kallas transistordimmer, tyristordimmer, universaldimmer, LED-dimmer, krondimmer, tryckdimmer. De har många namn som det är lätt att gå vilse i. Man behöver läsa specen för att avgöra om det är en "vanlig" dimmer som klipper sinuskurvan och som ska kopplas in på 230 V-ledningen före drivdonet. Ser man där saker som 230 V, effektangivelse i storleksordningen 200 W, ström i storleksordningen 10 A, "R", "C", "L", "RC", "RL" och text som beskriver om den är avsedd för glödljus, elektroniska transformatorer, halogen, då är det en gammal vanlig dimmer. En sådan ska du inte ha.

De drivdon du ska ha till spottarna stöder inte den gamla typen dimmers. De har en inbyggd dimmer som styrs utifrån.
Du ska antingen ha en helt vanlig strömbrytare där man sätter en fjäder under vippan så att den blir återfjädrande.
Eller om du föredrar en ratt att vrida på så ska du ha en "1-10V-dimmer" som denna: https://www.elbutik.se/product.html/schneider-exxact-reglerdon-1-10v?category_id=15236. Dessa kallas lite slarvigt "dimmer" trots att det bara är ett styrdon som styr den inbyggda dimmern i drivdonet. De ser precis ut som en "vanlig" dimmer men innehåller endast en extremt dyr strömbrytare och en potentiometer...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.