Som rubriken lyder kan/får jag koppla en jordad lamppropp till en ojordad lampa? Och hur gör man om man kan/får?
 
  • Jordad lamppropp kopplad till en elektrisk kabel med oskyddade ledningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om lampan är dubbelisolerad (symbolen med två kvadrater i varann) eller gjord av icke elektriskt ledande material går det bra.
 
BirgitS
Det där ser ut som en väldigt konstig lamppropp (icke-godkänd). Det är väl bättre att köpa en ojordad lamppropp än att använda det där hempuleriet.
 
Totte_S
Tycker det ser ut som en typisk ikea, eller liknande, lamppropp. Blir svårt att ansluta lampan till ett jordat uttag med en ojordad propp.
 
Lampproppen är från Ikea och köptes för cirkus 1 år sen och är aldrig använd. Så inget hempull
 
BirgitS
Totte_S Totte_S skrev:
Blir svårt att ansluta lampan till ett jordat uttag med en ojordad propp.
Nej, ojordade proppar går bra att sätta in i jordade lamputtag. Precis som att euro-proppar passar i jordade vägguttag.
44692_PE140440_S5.jpg
https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-ojordad-vit-62005210/
Har ett hål i plasten för den jordade pinnen.

Totte_S Totte_S skrev:
Tycker det ser ut som en typisk ikea, eller liknande, lamppropp.
Förlåt, jag ser det nu men tycker det ser konstigt ut att jordledaren är enkelisolerad men inte de andra två ledarna. Då är det ju viktigt att jordledaren isoleras på något annat sätt.
Det här måste vara en bättre lösning: https://www.bauhaus.se/lamppropp-med-kabel-jordad
 
Löste problemet genom att hitta en lamppropp utan jordkabeln. Men nu till nästa problem vilken kabel ska vart?
 
BirgitS
Bra!

Det spelar ingen roll, tänk på att du kan vända proppen till ett vägguttag.
Men Blå används ju numera till nollan, det som är märkt med N på din infästning i lampan.
 
tommib
Just med lampproppar spelar det faktiskt roll eftersom de är polariserade. Tittar man på kopplingsplinten finns ett litet N och ett litet L. Blå till N och brun till L.

Apropå enkelisolerad jordkabel så spelar det inte någon roll. Det är IKEAs standardpropp och den har sett ut så länge. Oftast är det bara koppen mot taket som ska jordas när den är i metall.
 
  • Gilla
ilmer
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Just med lampproppar spelar det faktiskt roll eftersom de är polariserade.
Angående det du säger om polariserade, det är nog bara elektriker som har det i ryggmärgen som reagerar på färgerna och märkning, en liten hemmafixare tänker kanske inte på det och det finns ingen lag på hur det ska vara,i en lamppropp bara rekommendation, lampan kommer att fungera ändå och är inte farlig som framhävs i dolda ordalag. och som regelivrare säger, så har ska det vara,. I övrigt i anläggningen bör/ska det om möjligt vara rätt färger
 
tommib
Både lampproppar och uttag är märkta med N på en av terminalerna. Tillverkarens anvisningar ska följas, som vanligt. Det skadar inte att följa standarder så långt det går.

I praktiken har det relativt liten betydelse på moderna lampor pga förbättrad konstruktion. Det som var problemet förut var att gängan på lampan kunde spänningssättas innan den var ordentligt iskruvad och därmed fortfarande berörbar om fasledaren gick till gängan istället för bottenkontakten. Något annat är det inte. Detta vet nog du men jag tar upp det för andras skull.

J jonaserik skrev:
en liten hemmafixare
Det är väl ändå onödigt att använda en diminuitivform här. Även om det inte är avsett som det är det översittaraktigt och tolkas av mig och sannolikt av andra som en härskarteknik.
 
  • Gilla
RobinNaar och 3 till
  • Laddar…
BirgitS
tommib tommib skrev:
Apropå enkelisolerad jordkabel så spelar det inte någon roll. Det är IKEAs standardpropp och den har sett ut så länge. Oftast är det bara koppen mot taket som ska jordas när den är i metall.
Fast då gäller det ju att det är så och inte en lampa som är annorlunda konstruerad eller att sladdstället går åt sidan för att komma bort till lampan för att den inte ska hänga precis vid takuttaget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.