Har någon erfarenheter och/eller tips och råd angående enplanshus på sluttande tomter? Går det att bygga på en tomt som sluttar upp mot 5 meter? Vad ska man tänka på? Blir det jätte dyrt?

Vi har lovat oss själva att aldrig mer ha ett hus med trappa....

pawrulpink.gif
 
Har ni funderat på "etagehus" ? Finns ju flera tillverkare (ex. http://www.trivselhus.se ) som säljer hus där en del är nedsänkt, alltifrån några decimeter till över metern. Alternativet är att fylla ut de lägre delarna av tomten (alternativt gräva/spränga ur de högre).

Vad gäller kostnad brukar väl delade plattor (etagehus) bli dyrare än helt plana. Och markarbeten (särskilt sprängning/pålning) verkar alltid bli dyrare än kalkylerat.

Stora förändningar av marknivåer kräver också marklov och beroende på kommun och grannar kan det vara olika svårt att få igenom tillstånd.

Om det är en "bökig" tomt och ni inte hittat ert drömhus än, kontakta en arkitekt som utifrån tomten kan hjälpa er utforma ert framtida hus.

Lycka till

Alter ego
 
Vad menas med marklov? Kan man fylla upp så mycket att huset ligger lika högt som ett sluttningshus skulle gjort? Om man fyller på med jord, måste man väl antagligen bygga stödmurar?
 
labbreeder skrev:
Vad menas med marklov?
Precis som med bygglov krävs det normalt marklov om man vill göra större ingrepp (ändra marknivåer, och i vissa fall när man vill fälla träd) på tomtmarken. Hur strikta kraven för marklov är variera mellan områden/kommuner. Det finns en generell gräns (praxis?) som medger höjning/sänkning av marknivån med max 50cm utan att marklov behöver sökas. För mer information, kontakta stadsbyggnadskontoret/bygglovenheten i er kommun.
Kan man fylla upp så mycket att huset ligger lika högt som ett sluttningshus skulle gjort?
Förstår inte riktigt vad du menar...
Om man fyller på med jord, måste man väl antagligen bygga stödmurar
Om ni bara vill höja marken under själva huset behövs behöver ni nog stödmurar.

Om ni däremot kan (beror på hur mycket plats ni har, avstånd till tomtgräns) fylla upp så ni får en plan platå under huset och sedan "fasa av" en slänt (med ex sprängsten i botten) ska det inte behövas murar.

Men lättaste för er är nog att träffa en hustillverkare eller arkitekt och bjuda ut dem till tomten. Då kan de ge förslag på lämpliga lösningar.


Alter ego
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.