Hej
Vi har skrivit ett köpekontrakt för ett fritidshus. I kontraktet så har vi en klausul vilket att vi kan häva köpet. Efter det så har vi gjort en besiktning och hittat diverse fel som tex avlopp. Vi vill fortfarande köpa huset men då pruta en del. Är det möjligt att göra det med samma köpekontrakt eller behöver man göra om allt från början? Säljaren bor inte i Sverige så kommunikationen är inte lätt.
 
Vare sig ni skriver ett tilläggsavtal om ändrad köpeskilling eller skriver om grundavtalet med nytt pris blir det väl lika jobbigt?

Försök inte få till diverse sidouppgörelser med oklar rättsverkan, utan se till att få in det i grundavtalet. Eller så kanske inte felen är så stora att ni ens kan pruta. Det kan ju vara så att säljaren tycker att allt ni hittat är småsaker eller sånt som rimligen kunde förväntas. Bara för att en besiktningsman säger att något har brister betyder det inte att man kan få ner priset. Men är det stora saker, så.
 
Om säljaren har tillstånd att avloppet ska till en tank och det visar sig att avloppet från köket verkar åka ut direkt i marken så är det inga småsaker...
 
Nej, som sagt är det inte lätt att veta som utomstående. Men då kvarstår rådet att häva kontraktet och försöka förhandla fram ett bättre pris.
 
Det normala är ju att man förhandlar om priset, inom tiden där avtalet fortfarande gäller. Skriver ett nytt reviderat avtal som ersätter det gamla.

I det här fallet är det kanske svårt att praktiskt få till det inomden stipulerade tiden. Häv avtalet och börja om!

Tänk på att vid fastighetsköp gäller inget annat än skriftliga avtal. Så även om ni blir överens per telefon om nytt pris, så kan säljaren sedan vägra gå med på det, om ni inte skrivit ett nytt avtal.
 
Normalt är att man skriver ett tilläggsavtal i vilket man stipulerar de nya förutsättningarna, ex nytt pris.

Vad gäller felet, så är det otroligt vanligt att gråvatten och avloppsvatten är separerat, och enligt mig inte ett fel. Sen kan det vara så att ni inte var medvetna om att gråvattnet gick till en separat brunn
 
  • Gilla
andost och 1 till
  • Laddar…
Men man måste väl få tillstånd för att separera så att gråvattet åker en annan väg? Säljaren påstår att all avlopp ska till tanken.
 
OM gråvattnet också skulle gå till tanken så får du tömma tanken typ varannan vecka.

Om jag minns rätt så förbrukar vi i familjen drygt 150 kbm vatten om året. Visserligen går en del av det till vattning i trädgården. Men anta att 100 kbm skulle gå till din tank om året. Tanken är troligen på 3 - max 5 kbm. Det skulle bli 20 - 30 tömningar per år.
 
  • Gilla
olomar
  • Laddar…
Claes Sörmland
O ollefisk skrev:
Men man måste väl få tillstånd för att separera så att gråvattet åker en annan väg? Säljaren påstår att all avlopp ska till tanken.
Det behövs tillstånd för WC-avloppet till tanken. Avlopp för BDT-vatten (det du kallar för gråvatten) är inte tillståndspliktigt. Men man måste göra en anmälan till kommunen när det installeras och vanligen krävs då mer än bara "rakt ut i marken". Är det ett äldre avlopp så är "rakt ut i marken" (stenkista eller sjunkbrunn) den vanliga lösningen för ett fritidshus. Ibland ställer kommunen krav på att uppdatera sådana äldre lösningar när de inventerar avloppen. Men man har de prioriterat att åtgärda WC-avloppet först.
 
Problemet är att nuvarande ägare sökte tillstånd för en tank med WC och bdt men så åker köksavloppet sin egen väg i marken. Olagligt alltså.
 
Claes Sörmland
Vad är kostnaden för att koppla på BDT-stammen på tanken? Det låter inte som så mycket pengar att bråka om.
 
Röret från köket kommer ut för lågt nere och ligger då under ingången till tanken. Och numera så får man inte samla WC och bdt i en tank. Går ett nytt gråvattenfilter så måste vi då koppla in all bdt dit och endast WC i tanken.
 
Claes Sörmland
O ollefisk skrev:
Går ett nytt gråvattenfilter så måste vi då koppla in all bdt dit och endast WC i tanken.
Det låter som en vettigare teknisk lösning för framtiden. Men nu har ni ju köpt ett hus där BDT-vattnet ska vara påkopplat på tanken enligt tillståndet. Framtida förbättringar av avloppet står väl rimligen i för och inte säljaren.
 
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Är det ett äldre avlopp så är "rakt ut i marken" (stenkista eller sjunkbrunn) den vanliga lösningen för ett fritidshus
När mina föräldrar byggde stuga för länge, länge sedan var det torrdass och köks/tvättvatten ut i ett dike.
Fungerade utmärkt då man var ganska sparsam med vattnet pga bristande tillgång.
(De satte in en stor, lågt placerad rf utslagsvask i tvättrummet att göra nr 1 i)
När en toalett sedan installerade, vakuum- eller nåtgot annat snålspolande,
blev det en sluten tank.
Men gråvattnet fick fortsätta att rinna ut i diket.

Men så var det ju förr också, innan man hade rinnande vatten. Diskvatten, sköljvatten och tvättvatten slogs ut i häcken, och pottan tömdes ute i en rabatt. Det funkade ju bra i glesbygden då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.