Jag har sökt i forumet men tyvärr hittat olika bud om hur 2 st 45x95 bör skruvlimmas ihop till en stark stolpe. Åt vilket/vilka håll är det bäst att ha årsringarna och varför?

1: ((
2: ()
3: )(
 
2 an
 
Är det för att dom två reglarnas rörelser ska ”motverka” varandra?
 
Jepp
 
Jag röstar på 3.

Jag tror spricktendensen bli mindre då.... jmfr hur en bräda kupar sig när de torkar.

/ATW
 
Och @estwing, som verkar vara en duktig och erfaren snickare, skrev i en annan tråd att årsringarna skulle vara ”åt samma håll” (vilket jag tolkar som alternativ 1), så alla alternativ föredras av någon. :thinking:

Jag kanske borde gjort en omröstning och gått på det alternativ som vinner. :D
 
Någon annan i den tråden instämde och kompletterade med ”så att eventuell kupning gör så att springan mellan stolparna trycks ihop och inte isär”.
 
Nr 2 röstar jag på då man vill undvika synlig springa när dom slår sig
 
Men om årsringarna ligger som i alternativ 2, med kärnorna mot mitten, kommer inte reglarna skåla sig så att gliporna på sidorna blir större när trät krymper?
 
S stewed skrev:
Men om årsringarna ligger som i alternativ 2, med kärnorna mot mitten, kommer inte reglarna skåla sig så att gliporna på sidorna blir större när trät krymper?
Ah, missförstod alternativen, jag menade nr 3
 
Hittade ett inlägg i en annan tråd där någon skrev att färdiga limträbalkar i dimension 90x90 är limmade enligt alternativ 3, med kärnsidan utåt. Ser ut att luta åt det alternativet då... :)
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Jag röstar också på 3an. För så gjorde jag. Fast jag tyckte det var lite klent med 90x45 så körde 120x45 :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.