Elektrisk ritning av ett hus med markerade strömbrytare och ledningsvägar för en trapphuslampa och hallbelysning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Eluttag med två gröna och två bruna ledare installerat ovanför tapetkant.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
har ett trapphus som äntligen fått en lampa, men den tänds och släcks samtidigt som lampan uppe i hallen .
Se bild.
Vill ha röd resp grön tänd var för sig. Se
Bild 1.
I Bild två så visar det närmaste brytare som ej är original, denna brytare har svart pil i ritningen. Den har 2 st gröna resp 2 st bruna ledare. Lampan i trapphuset har blå / grön
Vad göra ?
Kan man göra ngt själv ?
Ringa elektriker
Skall nämnas att det är 3 St brytare som är inblandade 2 st uppe, en nere.
Vilken brytare styr ?
Bild 3 visar nedervåningen
Tacksam för
Lite tips
 
  • Elektriskt schema över en bostads planlösning, markerat med lampor och strömbrytare.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Och du vill kunna styra trappbelysningen från samma tre ställen som för belysningen uppe i hallen? Det är inte görbart utan att ta fram sågen. Den strömbrytare du har på bild är en korsomkopplare, i mitten i bilden nedan. Dessa finns inte i dubbla varianter, dvs med två tryckknappar, så du behöver ta upp ett hål och sätta en ROT-dosa under/bredvid den befintliga.

Elektrisk kopplingsschema med en korsomkopplare mellan två trappomkopplare.

De andra två strömbrytarna går att byta till en dubbeltrapp.

Men sedan kommer nästa problem, att få plats med de extra trådarna i befintliga rör. Det går enligt ritningen sex ledare i röret mellan de två lamporna i övre hallen, två mellantrådar, tändtråd, nolla, skyddsjord plus en till som jag inte kan lista ut vad den används till. Om du vill kunna styra trappen från strömbrytaren längst till höger, vilket vore naturligt, så behövs tre trådar till. Nio trådar i ett 16 mm rör går inte. Det är nog många med sex. Det kan möjligen gå att få i sju men då får det inte vara för många böjar.

Det kan eventuellt gå om man kopplar om till en sparkoppling för då kan man nyttja en gemensam fas till alla strömbrytare och man sparar in en mellantråd som blir tändtråd istället. Även sparkoppling går att komplettera med en korsomkopplade om de placeras vid den blå rutan i bild nedan. Där kan man nyttja en gemensam fas som då blir sju trådar om jag räknar rätt. Det är en tråd mindre än åtta...

Elektrisk kretsschema som visar en sparkoppling jämfört med en vanlig trappkoppling för belysning.

Ytterligare alternativ är då att bygga om till trådlös styrning eller tryckknappsstyrning mha en "puck", t.ex impulsrelä eller nåt.

Allt arbete här är behörighetskrävande då det inte enbart handlar om att byta strömställare. Den som gör jobbet behöver sätta sig in i kretslösningen och den praktiska ledningsstrukturen för att se om det går att pressa in det antal ledare som krävs i befintliga rör. Så du kan ju börja fundera där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.