Någon som har tips och tankar kring följande.

Vi har idag en grävd brunn. PH-värdet (i kombination med kopparrör och ackumulatortank?) gör mitt hår grönt så vi behöver sätta in filter som det är nu. Brunnen räcker inte alltid till men det rinner till fort igen om den tar slut. Tar kanske slut 3-5 ggr per år bara.

Som vi funderar ser vi två alternativ:

1. Borra en ny brunn. Tror ni hårproblemet försvinner i och med djupborrad brunn så vi slipper filter då?
2. Gräva vår befintliga något djupare och installera filter. Någon som grävt en brunn? Går det att bara gräva? Åker ringarna neråt om man gräver och så lägger man på fler ringar om så behövs?

Några kloka råd och ideer kring detta så tar jag tacksamt emot dom! :)
 
Claes Sörmland
Borrar du ny brunn så får du det vatten som finns i berget. Ibland är det bra och ibland är det inte bra. Är det inte katastrof så köper man en filterlösning.

Vad gäller ditt låga pH så kan det lösas med filter men troligen också genom att lägga kalksten i brunnen. Det höjer pH på vattnet så att dina kopparledningar skyddas. En billig lösning.

Brunnar kan grävas djupare. Vill man göra det med maskin så krävs en brunnsskopa. De var väldigt vanliga förr men har konkurrerats ut av borrning i berg. Kolla om du kan hitta en grävare som har en skopa, ibland är bönder de bästa att fråga, de har ofta gamla grävda brunnar som måste underhållas.

Sen kan man ju gräva för hand genom att klättra ned i brunnen också. Men det är ett entusiastarbete som kräver planering, utrustning och kunskap. Annars blir det farligt. Tungt är det också.

Ytterligare en variant är att gräva en ny brunn bredvid den gamla så att du ökar vattenreservoaren. Den kan kopplas ihop med den gamla brunnan. Det går att göra med vanlig grävsskopa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.