Har precis skaffat ett suterränghus på ca 190 kvm. Var tidigare permanentboende men används nu mest som fritidshus med hård belastning under sommarmånaderna med vanligen över 10 personer i hushållet. På övervåningen är en del solinstrålning som bidrar till att göra temperaturskillnad mellan våningsplanen. Just nu har bergvärmepumpen enbart en utomhusgivare och missar därmed om det har blivit varmt på grund av solinstrålningen. På huset finns ett tak i syd/sydvästläge med stark solinstrålning på sommaren.

Vad kan man göra för kostnadseffektiva kompletteringar till bergvärmen?
  • Soluppvärma vatten på sommaren för att minska elförbrukning på bergvärmepumpen? Hur krångligt är det att dra rörsystem för detta? Vad brukar sådana lösningar gå på?
  • Komplettera med solpaneler för att stötta cirkulationspumpen?
  • Ordna någon form av inomhusgivare + sprida luften mellan våningsplanen för jämnare värme?
Tacksam för tips.
 
En värmepump ska normalt inte gå alls under sommaren, annat än för att värma vatten. En inomhusgivare är nästan ett måste om man har solinstrålning, och det är ganska lätt att bara sätta upp en ntc-thermistor. Till Nibe finns det kopplingsscheman på internet, och det har jag själv gjort till vår 1215.

Solvärme har jag svårt att tro att du kan räkna hem med en bergvärmepump, det kostar rätt lite att värma vatten. Däremot kanske inte den inbyggda beredaren räcker om många ska duscha i rad, och det löser ni lättast genom att koppla en billig eldriven varmvattenberedare i serie efter värmepumpen.
 
  • Gilla
peterkz1
  • Laddar…
Tack! Börjar med en inomhusgivare. Ser att det finns en "officiell" från Nibe men verkar finnas en del andra bra. Lite sugen på att bygga en egen (på ESp32) som även går att fjärrstyra. Får fundera på det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.