Hej
vi bygger om garaget (20kvm) till boende och håller på lägga golvvärme (Elslinga) i badrummet(4kvm). vi tänker lägga GOLVVÄRME EL RAYCHEM T2RÖD YTA 2-4M. i Golvet.Vi har 10 cm betongplatta och 10 cm frigolit under plattan.
1- Behövs lägga någon isoleringsskiva under el-slinga för att minska värmeförlusten som går neråt?
hittade sådan isoleringsskiva GOLVVÄRME EL RAYCHEM T2RÖD 23M YTA 2-4M men den är för torra ytor och inte för badrummet,
2- finns isoleringsskivor för att lägga under el-slinga i golvet i badrummet?
3- om finns inte isoleringsskivor, kan man lägga en 2 cm frigolit för att minska värmeförlusten neråt?
 
Redigerat:
Isoleringen skall ju ligga under tätskiktet. Så det är nog inte så noga med hur vattentålig den är. För att ta din fråga på orden så är svaret ja. Det behövs isolering för att minska förlusten nedåt. Följande publikation har några år bakom sig, men de fakta som står gäller nog fortfarande: https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2002/grundtips_for_golvvarme.pdf Enligt denna så ökar energiförbrukningen med 9% vid golvvärme jämfört med radiatorer om det är 10 cm isolering. 2 cm isolering till gör nog inte så stor skillnad där. Du får alltid räkna med att energiförbrukningen blir högre med golvvärme än med radiatorer. Men är det bara 4 m² kanske det går att leva med.
 
  • Gilla
sam2018
  • Laddar…
A Avemo skrev:
Isoleringen skall ju ligga under tätskiktet. Så det är nog inte så noga med hur vattentålig den är. För att ta din fråga på orden så är svaret ja. Det behövs isolering för att minska förlusten nedåt. Följande publikation har några år bakom sig, men de fakta som står gäller nog fortfarande: [länk] Enligt denna så ökar energiförbrukningen med 9% vid golvvärme jämfört med radiatorer om det är 10 cm isolering. 2 cm isolering till gör nog inte så stor skillnad där. Du får alltid räkna med att energiförbrukningen blir högre med golvvärme än med radiatorer. Men är det bara 4 m² kanske det går att leva med.
bra info i länken,

om lägger EBECO Isoleringsskiva Cable Board under elslinga så höjer vi 2 cm till badrumsgolv jämför med hallen golv/kök. om det hjälper inte så mycket Isoleringsskiva under elslinga så kan vi strunta i den,
står i Ebeco hemsidan att " https://www.hornbach.se/shop/EBECO-.../5124858/artikel-detaljer.html#artikeldetails
Skivans speciella struktur reflekterar värmen uppåt på ett extremt effektivt sätt. Jämfört med ett referenssystem utan isolering blir energiförbrukningen upp till 35 % lägre. Ingen värme går till spillo nedåt eller åt sidorna och golvvärmesystemet blir snabbverkande. Golvtemperaturen höjs 5-7 °C på en timma. Tack vare snabbheten är det extra lämpligt att styra golvvärmen med en termostat med energisparprogram.
 
Golvvärme är normalt extremt trögreglerad. Så att det blir mer snabbreglerat kan under vissa förutsättningar vara en klar fördel. "Energiförbrukning upp till 35% lägre" är väl just ett maxvärde. Antagligen blir det skillnaden om man lägger det på en helt oisolerad platta. Om det du skriver stämmer så har du ju redan 10 cm isolering.

Om det skall bli ett badrum. Måste du inte bila ur golvet då för att få dit en golvbrunn? I så fall har du ju möjligheten att öka på isoleringen utan att det bygger på höjden.
 
men redan lagt alla rör i golvet och gjutit,
 
Om du hade gjutit in rören med EPS-betong, så hade du fått isoleringen på köpet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.