Har kikat lite på en lantligt belägen tomt (utanför detaljplanerat område) med positivt förhandsbesked för byggnation av enbostadshus. I kommunens dokument finns specificerat vilken typ av hus dom anser lämpligt att bygga just här med tanke på miljön runtomkring, bland annat: träfasad i dov kulör och sadeltak med röda takpannor etc.

Hur pass hugget i sten är dessa detaljer i ett förhandsbesked? Är det ens lönt att försöka få bygglov om man t ex vill ha mörka takpannor? (Det finns hus i närheten som har svarta tak).
 
Är det uppstaplat som ett villkor i förhandsbeskedet är min bedömning att det är ett villkor som ska uppfyllas för att bygglov ska kunna beviljas med förhandsbeskedet som grund.

Sen går det alltid att diskutera mindre ändringar som ex färg på takpannor och hänvisa till andra byggnader i området. Frångås villkoren i förhandsbeskedet kan det istället bli aktuellt med helt ny prövning, vilket ofta drar ut på tiden. Samt att villkoren i förhandsbeskedet är just villkor som ska uppfyllas för att platsen ska bedömas som lämplig att bebygga så det kan bli lurigt om ni vill ha det på ett sätt som skiljer sig för mycket från förhandsbeskedet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.