Koebes skrev:
Råmaterialspriserna har blivit mycket mycket högre. Stålpriset är just nu ungefär lika osäkert som el eller bränslepriserna. Jag tror det blev kring 70% höjning dem senaste två år.

Köp begagnad på blocket. Det brukar finnas skorstenar rätt ofta.

Mvh, Nisse

Mja...jo... har väl funderat lite på det med, men jag menar det handlar ändå bara om 0.6mm gods så det är ju inte sådär värst mycket stål ändå. Isåfall tycker jag även det är lite märkligt att 3m på varmavillor kostar ca 7000 kr och 9m ca 13000 kr. Prisskillnaden på en meter är ju bara 8-900 kr. Så det känns mer som att det är någon särskild del av skorstenen som kostar.
 
Så det känns mer som att det är någon särskild del av skorstenen som kostar.
Det är som med vikten. Jag är knappt 15cm större än tjejen, men just dessa 15 cm är riktig tung ;D

Men det är nog helt rätt att grejerna är riktig dyrt. Samma skorstensslang som här i sverige kostar 600SEK/m kostar 200SEK/m i frankrike. Och 9 Radiatorer var billigare att köpa i tyskland och frakta hit än att köpa hälften här uppe.

http://cgi.ebay.de/Edelstahlkamin-S...yZ126205QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Oisolerad skorsten

eller här:

http://stores.ebay.de/Heizung-und-Sanitaershop_Edelstahlschornstein_W0QQfsubZ6

Och isolerad:

http://cgi.ebay.de/Edelstahlkamin15...7709601QQihZ001QQcategoryZ84184QQcmdZViewItem

1€ är kring 9,25SEK . Frakten ligger kanske på 100-150€
 
;D

Ja, man får kanske vidga vyerna en aning, utanför Sveriges gränser. Åtminstone om det skiljer så pass att det faktiskt är lönt. Ibland betalar man ju gärna lite mer för att spara tid och huvudbry.

Som jag skrev i första inlägget, så tipsade t.o.m sotaren (!) (som skall besiktiga installationen sedan) om att det går att få tag i dem bra mycket billigare i t.ex Polen :)

Sen vet jag iofs inte hur det är med typgodkännande osv... ?

Stort tack för länkarna. Borde kanske ha Ebay som startsida snart. Finns det något som inte finns där? :)
 
Jap, ebay rulez ;) Synd att det funkar inte så bra här uppe.

Dessa skorstenar verkar vara EC märkt och om jag fattar det rätt så är dem då godkänd i hela europa. I alla fall är det så på blinkers till MC t.ex. Schiedler är säkert också tysk om man går efter namnet, och jag tror knappast att dem gör olika rör. Men det gäller väl bara att ringa till sotaren.

Det går ju även ringa och kolla upp alla dem här:

http://www.byggfaktadocu.se/10/category/11/27/56/category_10.html

För dem som kan franska finns det även en beräkningsformel för skorstenar:

http://www.detandt.be/fr/conduits/dimention.html
 
Någon som har handlat här?

http://www.soliduct.com/

Dem kör reklam i blocket just nu. Rätt vettiga priser jämfört med lokalpriset för flexslang, toppfoder, etc. OBS! Sidan funkar inte bra med Firefox hemma hos mig i alla fall.

Flexslangen är billig eftersom det är rabatt på den just nu. Annars kostar den här lokalt 450SEK+moms vid 110mm diameter.
 
Håller med tidigare inlägg om att göra skorstenen själv. Hör efter på nån lämplig skrot om att få köpa ett RF-rör 100-150 mm (beroende på vad som krävs). Behöver knappast vara syrafast, SS2333 (obs: utgående std-beteckning) räcker gott. Dubbel nätmatta ca 30 mm, plåta, besikta och elda på utabara... ;)
 
Har nu samtalat lite med min sotare och det skulle inte vara några konstigheter om jag gjorde en skorsten själv. Förutsatt att dom riktlinjer som finns, följs.

Men som jag förstod det så behövde jag ju schakta runt om det, mellan inner och yttertak och som utgör en 5cm luftspalt runtom röret. Nu undrar jag vilket material själva schaktväggarna skall utgöras av? Sen antar jag att schaktet skall börja i direkt anslutning med innertakets undersida och följa hela vägen upp till yttertak?

Sen undrar jag även vilken typ av isolering som skall användas? Finns det någon särskild benämning eller klassning för den typen av isolering?

Fick nämligen tag på ett 3m RF syrafast rör för 1500kr som jag kan börja bygga runt :)
 
Grattis till röret. Verkar vara ett fynd. En bra sida, där du bl.a. hittar instruktioner för schaktbygge och isoleringsklass: http://strangnassotarn.com/
 
Ja då har man påbörjat tillverkningen av sin skorsten :)

Har dock ett par frågor, schaktet som jag kommer att bygga i bjälklaget, skall det släppas under eller över yttertaket (råsponten) ?

Sen skulle jag få en fyrkantig skorstenshuv tillverkad men var inte riktigt ense med plåtisen. Jag hade nämligen tänkt att huven skall "förankras" mot råsponten/pappen och att jag sedan klipper takplåten efter huven och tätar med hjälp av icopals skorstensintäckning, men plåtnisse ville ha det till att hans plåt skall ligga över decran.

Vilken variant är att föredra? Han borde ju såklart veta bättre... men jag vet ändå inte.. :)
 
Koebes skrev:
Jap, ebay rulez ;) Synd att det funkar inte så bra här uppe.

Dessa skorstenar verkar vara EC märkt och om jag fattar det rätt så är dem då godkänd i hela europa. I alla fall är det så på blinkers till MC t.ex. Schiedler är säkert också tysk om man går efter namnet, och jag tror knappast att dem gör olika rör. Men det gäller väl bara att ringa till sotaren.

[länk]
Syftas det på CE-märkning? Räcker CE-märkning på skorstenen för att kunna installera i hela europa?..

Hittade en halvisolerad 5.3 meters här för ganska bra peng --> http://cgi.ebay.de/Kaminofen-Schorn...0135591QQihZ019QQcategoryZ84184QQcmdZViewItem
 
http://strangnassotarn.com/ Och hit vänder ni er om ni inte vill ha en installation godkänd på första försöket, oavsett hur den är utförd, dom är ökända, både bland andra distrikt, och byggare....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.