Hej,

Jag ska måla väggarna i en nyköpt bostad och har precis tagit ner tapeterna (med en ångbaserad tapetborttagare). På de flesta väggarna fanns det en tunn sorts tapet under papptapeten, vilken har en konsistens liknande ömsat reptilskinn -dvs ganska mjuk och tunn. Den här tapeten lossnade bara på vissa ställen -främst för att den följde med papptapeten, men det blev en del bubbliga områden som jag börjat ta bort med hjälp av en spackel. Jag undrar om någon vet vad det här är för typ av tapet och om det är något som jag bör försöka ha kvar så mycket som möjligt av (det är betongväggar under) eller om jag kan dra ner den -och i sånt fall om någon har något tips på något smidigt sätt att göra det på (om den ångas blir den mest geggig så att man inte riktigt kan dra ner den). Jag bifogar en bild med en vit pil pekandes mot en flärp av den här tapeten som sticker upp.



Jag råkade även få med något som verkar vara en tunn gipsskiva fäst ovanpå en betongvägg. Finns det något bra sätt att reparera detta på (delen som jag fick med mig känns något stor för att göra triangelmetoden på, om man inte använder flera stycken kanske)? Bilden nedan visar skadan.


Någon form av "tunn väv" som var vitmålad ovanpå betongväggen luckrades även upp lite på ett ställe när jag tog bort tapeten. Kan detta bara spacklas över (bild nedan)?



Tack så jättemycket på förhand!
 
BirgitS
Välkommen till forumet!

Dina bilder verkar inte fungera. Kan du ladda upp dem igen?

Hur gammalt är huset och ska du tapetsera eller måla sen?
Hur tjock verkar den "tunna gipsskivan" vara?
 
Tack så mycket :)

Jag försöker ladda upp dem igen. Vit pil pekandes mot flärpen på tapeten som sticker upp:
Vägg med uppluckrad tapet och skadad gipsskiva ovanpå betong, markerad med vit pil.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skadad tunn gipsskiva ovanpå betongvägg:
Skadad gipsskiva med uppluckrad yta och synliga kablar bakom, indikerar renoveringsbehov.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Uppluckrad "tunn väv":
Skadad gipsskiva med en uppluckrad väv och flärp som sticker upp mot vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Huset byggdes 1969 och gipsskivan är uppskattningsvis något tunnare än 5 mm (jag kan mäta imorgon när jag åker förbi om det måste vara exakt). Jag har tänkt att måla efter att ha bredspacklat väggarna.
 
Först och främst, riv dän så mycket som det nånsin bara går. Löst sittande bröte kommer bara att ställa till problem om du försöker spackla över det. Riv, slit, bryt, skrapa är mitt råd.
Om du finner sprickor eller andra glipor under det som du fått bort, så ska de först tejpas över med glasfiberväv. Sedan kan du bredspackla av hjärtats lust.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
S supernoob skrev:
gipsskivan är uppskattningsvis något tunnare än 5 mm (jag kan mäta imorgon när jag åker förbi om det måste vara exakt).
Det finns 6 mm tjock renoveringsgips som man sätter för att få en plan yta när underlaget är ojämnt. Det kan ju vara något att behålla och/eller sätta upp på nytt eftersom du då nog inte behöver bredspackla utan bara spackla skarvarna mellan gipsskivorna. Tar du bort 6 mm gipsskiva utan att ersätta den kan du behöver justera fodren vid dörrar och fönster.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Tack så mycket för rekommendationerna. Jag var inne på en måleributik och de trodde att det var någon form av plasttapet som satt uppe. Tror ni att det går bra att bara dra bort bitarna som sitter löst och spackla över det som fortfarande sitter bra på väggen (den sitter som berget där den inte har släppt)?

Angående glasfiberväv, ska det alltid på innan man spacklar över glipor? Jag trodde att man punktspacklade sånt (som med t.ex. skruvhål) innan man bredspacklade, är detta fel eller beror det på hur stora gliporna är?

Jag passade även på att mäta tjockleken på gipsskivan, och den var bara 1 mm tjock. Jag har sökt runt lite men inte hittat något ställe som säljer gipsskivor med den tjockleken. Har ni några tips på vart jag kan hitta sådana?
 
Du kan förmodligen göra som du skriver ja. Fast renoveringsgips är väldigt smidigt.
Glasfibernät ska man alltid ha i gliporna och i större hål, annars spricker spacklet. Skruvhål och annat småttigt är undantagen.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
Det finns inte gipsskivor som är 1 mm tjocka för gips håller inte ihop tillräckligt bra för det. Du kan kolla på renoveringstapet som är tjockare än vanlig tapet och döljer en del ojämnheter.
 
Tack så mycket för tipsen. Jag ska kika närmare på renoveringstapet och kommer nog att bara ta bort tapeten där den är lös och spackla över resten :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.