Har lärt mig på detta excellenta forum att man ska göra ett kontinuitetsprov efter el-installation. Jag hjälper släkten att renovera ett kök i BRF och vill göra allt bra. Går kontinuitetsprovet ut på att man mäter ohmskt motstånd mellan centralens jord och uttagens jord? Vilka värden är godkända? I så fall kan det ju bli godkänt om man bara ha en kardel ansluten.
Tänk tänk
 
Fixa en installationstestare så kan du göra en fullständig kontroll före i drifttagning.
 
  • Gilla
karlhansjimmy
  • Laddar…
E
Ett riktigt kontinuitetsprov ska utföras mellan PE-skena och samtliga utsatta delar. Med det menas jordbleck i uttag, metallkapslingar på t.ex armaturer och elmaskiner. För att vara petig så ska det även utföras mellan inkommande PE(N)-ledare, lossad från PE-skenan, och s.k sann jord, t.ex. vattenrör etc.

Det finns inga specifika värden som gäller som gränsvärden vid mätning av kontinuitet. Men enligt tabell 6A.1 i Elinstallationsreglerna så är ledarresistansen hos 1,5kvmm koppar 12,58mΩ/m.
50m kabellängd brukar man ha som riktvärde för någon slags övre gräns. Det ger en ledarresistans på ca 630mΩ eller 0,63Ω.

Hos installationstestare brukar gränsvärdet vara satt till 2Ω.

Angående att bara en kardel kan vara ansluten till jordanslutningen så faller det under punkten "inspektion" som alltid föregår provning.
 
Redigerat:
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
C
Som antyds av namnet går en kontinuitetsmätning endast ut på att kontrollera att det finns (eller inte finns) elektrisk förbindelse mellan två punkter. Resistansmätning är en usel metod för att hitta eventuella dåliga anslutningar på vägen tyvärr. Är man riktigt seriös kollar man alla kopplingar under last med värmekamera.
 
Ska du göra en riktig kontroll så består den av ett antal punkter där kontinuitetsmätning och isolationsprovning ingår.
Fullständig kontinuitetsmätning görs mellan inkommande PE och sann jord, samt vid TN-S även mellan inkommande PE och N ledare.
Sen isolationstestas anläggningen och värdet ska vara minst 1 MOhm
Sen ska du kolla så att alla utsatta delar är anslutna till jord, detta kan du göra mot sann jord eller centralens PE skena.
Kontinuitets prövningen är den viktigaste mätningen som görs.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
T Thomas_Blekinge skrev:
Har lärt mig på detta excellenta forum att man ska göra ett kontinuitetsprov efter el-installation.
Har du även läst denna tråd som inte är så gammal: https://www.byggahus.se/forum/threads/kontrollera-el.333921/

Kontinuitetsprov är en del av kontrollen av villkoren för automatisk frånkoppling, dvs kontrollen att säkringen kommer att lösa tillräckligt snabbt vid ett jordfel längst bort på den längsta gruppledningen. Så hur tänker du prova automatisk frånkoppling? Det sämsta du kan göra är att "pipa" anläggningen och tro att du gjort en kontroll. Kontrollen är viktigt men inte värd vatten om man gör den fel.

Normalt börjar denna kontroll med en beräkning. Man vill inte i efterhand mäta att kabeldjäveln hade behövt ha en högre area... Så kontrollen ska bekräfta att man räknat rätt.

Vidare så är kontinuitetsprovet ett prov som görs före idrifttagning. I den gamla elinstallationsförordningen fanns kravet på en betryggande provning innan man driftsatte anläggningen. Beräkning och mätning av kontinuiteten mot skyddsjord i matande punkt brukar därför vara tillräckligt före idrifttagning. En JFB underlättar här då man inte behöver räkna.

Har du ingen beräkning (och ingen JFB) så kan man mäta slingimpedansen vid kontinuitetsprovet, då handlar det inte bara om kontinuitet längre utan nu behöver man ett kvalitetsvärde. Det är dock svårt att mäta så låga resistanser tillförlitligt.

Efter idrifttagning kan man mer tillförlitligt mäta slingimpedansen i spänningssatt tillstånd för att bekräfta.

Så den roll kontinuitetsprovet har kan alltså variera lite. En annan sida jag inte berört är kontrollen att PE är intakt och har obruten kontakt med PE-plinten i matande central (eller annan matningspunkt). Detta går inte att mäta. Kontinuitetsprovet förutsätter att en visuell inspektion görs först för att säkerställa att PE inte tar några konstiga vägar, t.ex en omväg över sann jord. Kontinuitetsprovet ska sedan bara bekräfta att det är kontakt.

Sedan finns en massa andra kontroller som Uffe listar.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Tack alla! Det finns så mycket att lära sig!
 
Mikael_L
E Emil_K skrev:
För att vara petig så ska det även utföras mellan inkommande PE(N)-ledare, lossad från PE-skenan, och s.k sann jord, t.ex. vattenrör etc.
För att vara ännu mer petig, så anser jag att det du nu skrev är helt lösryckt och grundlöst. :)

Det finns helt klart en massa föreskriva kontroller och kontrollmetoder, som finns i olika standarder osv, som kanske är föreskrivna av beställare osv.
Men det finns inget som är lagligt tvingande.

Det vi hittar i lag är lite allmänt mumbojumbo om att elanläggningar ska vara säkra (no shit Scherlock ... :surprised:) och det enda som vi hittar lite mer tydligt är i den gamla föreskriften elsäk-fs-2008, den gamla som man låtit finnas kvar och skvalpa trots att nästan alla övriga lagarna och föreskrifterna skrevs om 2016-2017, för att passa in mot den nya elsäkerhetslagen.

Och här finner vi i 2 kap:
2 § Innan en ny, ändrad eller utvidgad starkströmsanläggning tas i bruk, ska den kontrolleras så att den uppfyller god elsäkerhetsteknisk praxis. En anläggning anses som tagen i bruk när den är spänningssatt med sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för person eller egendom. Detta gäller även om den har spänningssatts tillfälligt t.ex. för provdrift.

Sen hur man uppfyller detta blir nästa fråga. Ingen metod eller standard är tvingande. Inte ens 'del 6 - Kontroll' i ss4364000, även om nu detta kapitel är utmärkt att följa, eller åtminstone ha som en grund, så är det dock inte tvingande.



Nu ska ingen missförstå mig, jag är inte emot kontroller, rigorösa kontroller, det är nog ingen seriös elektriker. Men alla är inte ense om vad man måste följa eller hur det ska göras och när.

Och det är absolut bra att förstå varför man gör kontrollen och vad man borde förvänta sig för resultat, och varför , - än att göra kontroller efter en checklista som man prickar av utan att ha någon större förståelse för vad man gör.
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.