Hej vi funderar på att bygga ett sutteräng eller ett tvåplanshus.
Vi vill gärna ha både kök och vardagsrum uppe ganska vanligt på sutteränghus men inte på tvåplanshus har jag förstått.
Så min fråga är: Hur är det att sälja senare tycker ni det är en bra ide eller.
Har ni några bra förslag på hus förutom Brantevik som vi funderar på.

Niclas
 
Kök och vardagsrum på ovanplan är väl helt ok men då kanske entrén skall vara till det planet oxå. Det blir jobbigt i längden att släpa mat etc. upp för trappor! Kortaste vägen mellan kök och entré är klassiskt och inte helt dumt.
 
djpa skrev:
Kök och vardagsrum på ovanplan är väl helt ok men då kanske entrén skall vara till det planet oxå.
Inte bara kanske - BBRs krav angående tillgänglighet gör att Ni troligen tvingas ha en entré och ett badrum anpassat för rörelsehindrade på det planet.
 
Jag är uppvuxen i ett sutterängradhus med entré på nedre plan och kök, matrum och några sovrum på övre plan mot trädgården. Har aldrig ens tänkt tanken att det skulle varit trevligare/mer praktiskt med köket på nedre plan.

Fast är det ett tvåplanshus känns det inte lika vettigt. Då måste man ju både bära upp matkassarna samt bära ner maten om man ska äta ute.
Om man inte bygger någon smart hissanordning förstås. 8) ;)

// Kristina
 
Inte bara kanske - BBRs krav angående tillgänglighet gör att Ni troligen tvingas ha en entré och ett badrum anpassat för rörelsehindrade på det planet.
Stämmer precis + ett utrymme som kan tjäna som sovrum, fick själv nobben på att förminska ett badrum till toa utan dusch alt. bad i entreplanet. :-/
 
Angående BBRs krav : man behöver inte ha kök på entrevåningen men man måste ha möjlighet att på ett billigt och enkelt sätt ordna matlagnings möjlighet på samma plan som entre för en handikapad person.
Vi bygger ett suteräng hus med kök och vardagsrum på övreplan (bara 1 meter av nedreplanet är under marknivån). Från köket har vi utgång till en jätte balkong ( 28 m2) och därifrån en 1.5 m hög trappan till backsidan av huset. Det kommunen har krävt från oss var att ha förberet indragen vatten& avlop+el till eventuel pentryn i ett sovrum på nedreplan. Toalett och dusch ville vi själva ha intill sovrumet.

/Galina
 
Vi bor i ett souteränghus (parhus) där vi har kök, v-rum, toa/dush och entre uppe. Nere finns tre sovrum badrum och tvättstuga. Fungerar mycket bra. Speciellt under värmeböljor på sommaren. Då är sovrummen alltid behagligt svala. På vintern kan golven vara lite kalla där nere men det beror ju på isolering och avsaknad av golvvärme.
Våra grannar har en annan hustyp med entre och kök på nedre våning och v-rum på övre men det känns helt fel att separera kök och v-rum på olika våningar.
 
galitolo skrev:
Angående BBRs krav : man behöver inte ha kök på entrevåningen men man måste ha möjlighet att på ett billigt och enkelt sätt ordna matlagnings möjlighet på samma plan som entre för en handikapad person.
Vi bygger ett suteräng hus med  kök och vardagsrum på övreplan (bara 1 meter av nedreplanet är under marknivån). Från köket har vi utgång till en jätte balkong ( 28 m2) och därifrån en 1.5 m hög trappan till backsidan av huset. Det kommunen har krävt från oss var att ha förberet indragen vatten& avlop+el till eventuel pentryn i ett sovrum på nedreplan. Toalett och dusch ville vi själva ha intill sovrumet.

/Galina
Var glad för kommunens tolkning av det. Det finns många handläggare som inte skulle göra den tolkningen. ;)

Angående sovrum står det dock något kryptiskt (som vanligt i PBL och BBR) med att det räcker med att en del av ett rum (t.ex. vardagsrummet) kan avgränsas för att användas som sovrum. (D.v.s. ungefär som man gör i en etta.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.