Dåg en rad billiga insatser i Polen och undrar om de behöver vara typgodkända av uber-sotaren i Sverige?
Hade tänkt bygga in den i öppna spisen.

mvh
David
 
Vissa über-sotare kan vara besvärliga när det gäller ej "typ-godkända" insatser. Detta trots att de är EU-godkända. :surprised:
De vill väl visa sin makt. :p
Kolla med din lokala sotare över en fika, så kanske han gonar till sig. :-/ :D
 
Immobil skrev:
Detta trots att de är EU-godkända. :surprised:
CE-märkta eller vad?? Det borgar ju inte för att de är testade enligt de regler som gäller (Boverkets Byggregler), däremot finns det en ny europeisk märkning som visar hur mycket temperatur en skorsten ska tåla till en viss eldstad mm, men den märkningen har knappt kommit igång och troligen inte då på några "billiga" polska insatser.

Immobil skrev:
De vill väl visa sin makt. :p
Eller så att du och hela din familj inte brinner inne för att du valt en eldstad som ger 450 grader när din skorsten bara tål 350.......
 
En fråga till Brasse:
En insats i en öppen spis med murad skorsten ger väl inte upphov till högre temperatur i spisen/murstocken än om man bara eldade direkt i den öppna spisen, eller?

mvh
David
 
humm..

Min kommun (huddinge) kräver en bygganmälan vid installation. Dom godkänner endast typ godkända.. Sotaren ville även se att jag hade en bygganmälan..

Godkänd grejjern är nån miljö pryl bland annat...

Enklast är det kanske o ringa sotaren o kolla.. han vet ju..
 
Jo eftersom det inte blandas lika mycket "kall" luft i elden/rökgaserna som kyler rökgaserna innan de når skorstenen, en insats med luckor tar ju in uppskattningsvis 5-10% mängden luft vid eldning plus att godset som i bästa fall är gjutjärn magasinerar mycket värme.

En insats (förutsatt att det finns luckor som man kan stänga) ger upphov till mycket högre rökgastemperatur än en öppen spis. Därför tycker jag det är lite synd att skylla på nån "über-sotare som vill visa sin makt" och som det är lätt att hacka på när det finns lite mer bakom detta. Det är ju trots allt väldigt varmt i rökkanal och det känns onödigt att hus ska behöva brinna ned och människor brinna inne för att man ignorerar riskerna med värmen som kan spridas från eldstad eller skorsten.
 
OK. Köper din argumentation.

mvh
David
 
David,
Köp Schiedel isokern skorsten den är riktigt bra och billig. Typgodkännandet har du på svenska hemsidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.