Vi har ett hus som är byggt på ett gammalt hus från 20-talet (dagens källare). En del av källaren har golvvärme, medan den andra var beskriv som utgrävt område/krypgrund när huset köptes med takhöjd mellan 220-250 cm, som vi nu avser att inreda. I den delen är det berg som lutar och djupet varierar på olika platser, det är också lite lite fuktigt där. Efter mycket diskussion med byggare och sökning började vi följa en lösninsg som beskrivs här https://www.viivilla.se/gor-det-sjalv/snickar-bjorn/golvvarmen-i-kallaren/. dvs jämna av ytan med makadam, lägga 200 cm cellplast och sedan gjuta in golvvärmen i tio centimeter betong. På högsta punkten av berget isolering kan bli ännu mindre än 20 cm.
Nu (lite sent) har jag läst att boverkets råder att ha en isolering på minst 25 cm att få en energieffektiv golvvärme i källare. Fukten också transporteras från den varma marken under huset och upp till väggens insida då finns risk för att väggen kan få fuktskador.
Huset är inte dränerat då efter diskussion med en rådgivare valde vi att fixa inifrån först och sen om vi märker fukten kan vi dränera. Och det ska vi göra i ett par år.
Nu sitter vi på ett läga där vi är en vecka in i arbetet men funderingarna har kommit tillbaka. Vad skulle ni föreslå för lösning?

(skulle uppskatta om ni undviker kritik och vara till hjälp istället)
 
Jag gör själv ett likande jobb i en källaren från början på 60talet.
Det kommer bli 150mm ISODRÄN/PORDRÄN och sen ca 200mm cellplast S80 innan plattan gjuts med golvvärme.

I ditt fall skulle jag försöka få in ISODRÄN istället för makadam, bättre isolering framförallt och mindre jobb att skyffla vikt. Väggarna är jag inte så orolig gör, jag har betonghålsten i hela källaren så eventuell mindre andel markfukt skadar inget.

Min grundgrund i det utgrävda är fuktig, men långt ifrån fritt grundvatten när jag är 40cm ned under plattan.
Den fukten vi har nu kommer mest troligen från den senaste veckans regnande snarare än grundvatten etc.
 
Tack för svaret!
Byggare föreslå också EPS cement mellan makadam och cellplast. EPS som jag har läst har mindre värmeledningsförmåga. Har gogglat lite mer krong EPS och XPS och hittat att det finns cellplast som har ännu bättre isoleringen. Då undrar jag om man kan änvända lite tunnare skiva av typ S300 som kan motvera 200mm av S80? Tabell över materialöversikt med produktgenskaper inklusive värmeledningsförmåga för olika kvaliteter av isolering.

Ditt alternativ låter bra också, kommer diskutera det med byggaren.
Om det blir svårt kan man även tänka på leca kulor som också funkar som isolering, eller?
 
EPS förstår jag inte varför. Det är använder man vid problem med låg bygghöjd eller renovering. Det ska då användas som lager innan flytspackel på 25-50mm med GV-slang.

Jag kommer troligen köra vanlig S80, alt grå S80, men eftersom min bygghöjd tillåter 200mm S80 så är jag inte orolig för värmeläckage. 300mm S80 är väl normen för en modern platta på mark, så en renovering av ett rum kommer absolut fungera bra med 200mm S80.
 
  • Gilla
Paul1040
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.