Hej,
Vi har nyss köpt hus och ska nu börja inreda gillestugan som var helt urblåst. Det är souterräng och denna del är helt ovan jord, inklusive väggarna. Inga noterade eller uppmätta problem med fukt. Då det var ett dödsbo vi köpte av saknas dock en del info avseende huset, hur saker är gjorda etc.

De angränsande rummen har samtliga klinkers men här finns det redan inköpt golvläggningskit mm från Flooré, inkl aluminiumbelagd EPS skiva med 50mm tjocklek, förberedd för vattenburen golvvärme. Vi har hantverkare som monterar, och om vi förstår allt rätt så blir det flytande golv, frigolit och värme, fix och därefter golv vi nu måste välja skyndsamt. (just nu gör de en del sliparbeten i andra rum) Två frågor alltså.

1. Kan en platonmatta bli fel? Arbetsledaren tyckte det var onödigt men vi är lite nojjiga kring fukt, trots de goda förutsättningarna. Å andra sidan ska man ju lita på sin hantverkare. (det är också ganska tajt avseende höjd)

2. Skulle ni rekommendera massivt trä eller parkett? Vi har läst på om skillnaderna men det finns en sådan djungel av alternativ att man blir överväldigad. Viktigast för oss är att ha ett starkt, slitstarkt golv som ändå ger den rena "träkänslan". I ett par andra delar av huset ligger ganska sunkigt laminat så nu vill vi bygga lite trevligare.

Jonas
 
Om platonmattan inte kompletteras med fläkt kanske den inte gör så mycket mer nytta då ni även har 50 mm EPS. Platon med fläkt lär minska risken för fuktvandring från golvet till väggarna.
Gissar att största risken för fukt är under sommaren när värmen är avstängd och fuktig uteluft strömmar ner i nedervåningen och kyls av.

Ett flytande golv bör vara av lamelltyp. Massiva golv kan slå sig vid klimatändringar och bör fixeras med lim/spik eller skruv.

Är ingen golvexpert, men bor i ett 70-tals hus med källare och har viss erfarenhet av ämnet.
 
Tack! Ja, att investera i gedigna trägolv som sedan förlorar formen vore inte så roligt. Har noterat att det anges att massiva trägolv är mer benägna att röra sig men som oerfaren lekman är det svårt att bedöma konsekvenserna i det man läser.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.