@NOP det inlägg du svarade på är drygt fem å halvt år gammalt (november -13)..

Om man värmer huset med bara elvärme så stämmer det du skriver ganska bra. Men om man värmer med andra värmekällor så måste man räkna en väldigt massa på både det ena och det andra för att få fram totalkostnaderna för dom olika energislagen.

Sedan har man ofta inta lampor där man vill ha värmen, det är en av nackdelarna med glödlampa som värmekälla.

Jag tror inte det är särkilt många som har slängt fungerande glödlampor utan ersatt dom med andra typer när dom gått sönder.


Vi har några (ca 4st) glödlampor kvar i drift fastän vi inte har köpt en enda glödlampa dom senaste 15 åren.
 
Ja, det finns en glödlampa i USA som varit tänd sedan 1920-talet så de kan vara seglivade. Numera är LED ett självklart val för nya ljuskällor men historiskt sett var lågenergilamporna inte ett särskilt bra alternativ i svenska hem. Inte miljövänliga i tillverkning eller återvinning och så dyra att det knappt gick att få någon vinst i elmätaren. Däremot gick det att hamstra glödlampor nästan gratis mot slutet. Om man bara lyssnade på kampanjerna för lågenergilampor fick man uppfattningen att den energi man slösade på belysning var förlorad energi. Vi som inte sov på fysiklektionerna förstod att energivinsten var minimal i det egna hemmet så länge man bara använde belysningen när den behövdes. Oavsett vilken typ av uppvärmning som fanns i huset.
Detta gäller så klart inte på samma sätt industrier, butiker och kontor där belysningen är tänd konstant oberoende av årstid och dagsljus.
 
En stor del av året behövs ingen uppvärmning.
 
Nej, och då är det också ljust till 21 på kvällen. Men just nu med 17° på dagen och 12-13° på nätterna kan det vara skönt att sitta och värma sig under glödlampan på kvällen. :)
 
K krille09 skrev:
Jag valde en värmepumpstumlare. Lägger hellre några kr extra och får bra grejor. Inte varje dag man byter torktumlare direkt....
Såhär nästan 8 år senare, har du kvar samma tumlare?
 
Vi har kvar vår värmepumpstumlare från Miele som vi köpte våren/sommaren 2012. Den fungerar precis lika bra nu som när den var ny.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.