BirgitS BirgitS skrev:
När det gäller renoveringar inne i bostäder och som är beställda av privatpersoner brukar det vara lämpligt att använda Hantverkarformuläret
Som är en nedskalad version av ett kontrakt. Kan tänka mig att använda det vid mindre arbeten på löpande räkning.
Beskrivning, ritningar och mängdförteckning bör ändå bifogas. Så varför inte ett kontrakt om jobbet är lite större än att hänga gardiner. Hantverkarformuläret finns för att de som inte kan någon entreprenadjuridik skall upprätta ett avtal över huvud taget. Den som är påläst har mer nytta av ett riktigt kontrakt.

Mvh Findus
 
K Kortling skrev:
Återigen tycker privatpersoner att hantverkare ska arbeta gratis.
I alla branscher har man olika former av försäljningsomkostnader. Ett företag måste satsa pengar/tid på att sälja. En offert är just det. Om du går in i en kädesaffär och får hjälp av en expedit att hitta rätt storlek, eller kanske något smakråd, så betalar du inte extra för den tid du belastat expediten. Expeditens lön är en försäljningsomkostnad.

Det är i de flesta branscher ovanligt att du kan debitera speciellt för försäljningomkostnad.

Tråden handlar om att bygga en toalett. Det ät troligen ett projekt som inte bör tas till fast kostnad. En stor fråga är hur det går att dra fram rör, ofta går det inte att fullt ut avgöra förrän man rivit en hel del. Risken ör då att en fastprisoffert läggs på en nivå som skall täcka även rätt osannolika problem. Du får betala för Worst case, även om det visar sig vara enkelt. Och att helt säkra om en planerad lösning är möjlig, går inte att göra utan dyra utredningar, där 5000 vore billigt.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
K Kortling skrev:
Återigen tycker privatpersoner att hantverkare ska arbeta gratis.
Suck, men snälla någon. Så här är det för alla andra i alla andra branscher och, jodå, man jobbar faktiskt helt och hållet gratis för att göra en offert. Det är en del av dealen med att ha företag och har man problem med det så får man se över sina rutiner. Jobbar inom Life Science där en offert med lätthet kan ta 1-4 dagar heltid att färdigställa beroende på omfång men det är självklart inte kunden som ska betala för den tid du behöver för att spotta ut en siffra.
 
  • Gilla
Jocke Best och 1 till
  • Laddar…
Vänta tills det blir sämre tider i byggbranschen. Då kan ni ta betalt av hantverkarna för att de ska få offerera.
Ena dagen är småkunderna inte värda något utan bara till besvär...
 
nikasp
Dåderman jag nämnde tidigare tog inte betalt oavsett om man accepterade offert eller inte men de är stora/större och har ett väldigt välslipat maskineri då de byggt massor av kök och badrum. De har ett formulär som vi väldigt snabbt tog oss igenom på plats i badrummet, till viss del då jag hade bra ritningar och underlag. Fick vänta ett par dagar på offerten efter besöket.

Jobbar själv med börsssystem. Det är ganska lite som kunderna får gratis. De kan få ballpark-siffror och tidigare användes t.ex. ”T-shirt size”. Dvs. saker rankas som XS, S, M osv. Där S kan vara 1-2 veckor, M 3-6 veckor osv. Då har man en grov uppskattning men ska man ha detaljerad offert med ”firm price” så kostar det i regel då det kan ta bra med tid att producera.
 
Det är ett tecken på hur högt upp vi är i konjunkturen. När folk vill ha något gjort och tar in offerter från flera företag men vissa företag har så mycket att göra så för att hinna göra denna offert så måste de försaka ett annat jobb som drar in pengar med den risken att bli bortvalda och då går miste om pengarna. Därför väljer man att lägga på en kostnad för offert.

Jag har hört talas om detta förut men i det fallet så skulle offertkostnaden dras ifrån slutfakturan om bygget blev av så då blev det ett nollsummespel för kunden.

Är bara att välja bort detta företag om man inte tycker det är fair.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.