Hej,

I flexslangen på bilden går det en TP-kabel i för data. Som ni ser är den böjd i "90"-grader, vilket ser lite ansträngt ut.

I samma utrymme genom samma vägg ska en el-matning gå i en egen flexslang som ska mata en pump i en brunn, 10A. Så jag tror elektrikern kommer förlägga FK, 1.5 mm.

Min fråga är om det då ska vara en kopplingsdosa på denna sida väggen som flexslangen dras ifrån istället för att flexslangen dras obruten genom väggen. Jag har nämligen aldrig sett att man har en sådan här 90-böj då det gäller el. Kopplingsdosan är ju bara för att göra en snyggare/säkrare väg för eleen.

Om man drar flexslangen obruten genom väggen blir det ju en märklig böj då flexslangen fortsätter uppåt. Säkerhetsmässigt skulle man ju kunna tänka sig att man råkar fastna med något i böjen och råka dra sönder den.

Mvh
Fredrik
 
  • En böjd flexslang med TP-kabel som gör en 90-graders sväng längs en murad vägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Givetvis har minsta böjradie på flexslang avhandlats på forumet :)
https://www.byggahus.se/forum/threads/regler-normer-foer-dragning-av-flexroer.262275/
https://www.byggahus.se/forum/threads/tips-pa-dragfjaeder.280556/#post-2675743

Den bästa tumregeln tycker jag kommer från hempularen och lyder som så att man kan jämföra med en färdig böj för VP-rör, dvs en radie på 5-6 cm. Flexslang bör inte gärna böjas snävare än så, även om det kan gå.

Flexslang böjd i en cirkulär radie för att illustrera korrekt böjningsmetod enligt forumdiskussion.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det kan därför vara en god iden med en mellandosa i ditt fall. Det kan finns fler skäl till det också, t.ex övergång från FK till kabel. Flexslang i en pumpbrunn låter lite sådär.
 
Hej,
Enormt tack för svaret.
Mellandosa får det bli.
Flexslangen kommer inte gå ända till brunnen. Den kommer bara gå i min krypgrund. På var sida om väggarna får det bli dosor.
I denna tråd finns en bild som visar hur PEM-slangen ska gå. Förhoppningsvis ger det en bild om vilka väggar dosorna ska sitta.
https://www.byggahus.se/forum/threads/hur-boer-pem-slang-dras.346844/
Mvh
Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.