Kan man göra så, eller är det något markägaren måste ombesörja?
Om det går - måste man avstycka den direkt om man inte tänker bygga något på den?
 
Du kan inte få lagfart på något som inte är styckat, då köper du ju stamfastigheten.

Du kan skriva ett köpeavtal på en "markbit" som skall styckas, bifoga en karta och markera ut på marken med pinnar vad som avses. Skriv sedan in i avtalet ett förbehåll om att förhandsbeskedet och styckningen beviljas annars är köpet ogiltigt. Betala bara handpenning så länge. Se till att denna är reversibel om köpet faller. Drar du dig ur trots positivt förhandsbesked förlorar du normalt handpenningen.

Du ansöker om förhandsbeskedet hos bygglovskontoret och markägaren begär styckning hos lantmäteriet. Lantmäteriet brukar inte acceptera styckning utan godkänt förhandsbesked.

Glöm inte bort kostnaderna för förhandsbesked 6000-7000 kr och styckningen 15000-20000 kr skall betalas av någon part. Se till att få med detta i kontraktet.
 
Vi bugar inför dej Calle Anka!

Otroligt bra svar!!
 
kom på en sak... Om tomten ligger i ett nyligen detaljplanerat område så borde man väl kunna strunta i förhandsbeskedet. Det är ju liksom gjort för att bebyggas - eller ser lantmäteriet annorlunda på den saken !???!?
 
Visst är det så....då kan du skippa momentet förhandsbesked. Trodde det var utanför plan. Skriv då ett kontrakt om att bygglov skall beviljas för att köpet skall vara giltigt, annars har ni ju inte så mycket nytta av marken.

Observera också att grannarna har mindre att säga till om då det finns detaljplan, så detta är bara bra för er.

Kolla också upp innan vad detaljplanen säger om storlek på hus, antal våningar, höjder, ev restriktioner gällande tegel, fasader mm.

Lycka till!
 
Tusen tack herr Anka!
 
Det var så lite! :D
 
Liten rättelse och tillägg över vad Calle Anka skriver ;)

1) Både säljare och köpare av mark kan söka avstyckning, detta måste göras inom sex månader från köpet, se närmare i JB 4:7.

2) Om detaljplanen har kvarvarande genomförandetid är det onödigt att villkora köpet med att ni beviljas bygglov eftersom kommunen är skyldig att meddela bygglov under en plans genomförandetid. Detta förutsätter naturligtvis att det är så mycket tid kvar att ni hinner söka bygglov. Eftersom det är en ny plan och minsta genomförandetid är fem år utgås ifrån att det finns genomförandetid kvar.

Lycka till! :) :) :)
 
Planbestämmelser skall tolkas....och vis av erfarenhet så tolkar olika instanser dessa på olika sätt dessvärre. Jag skulle villkora med att bygglov beviljas (laga kraft) med era husförutsättningar. Då har du både hängslen och livrem.

Om grannar överklagar (trots att planen finns) sitter du där med fördröjning vilket du kanske inte vill och då är det bra att ha detta villkorat att lovet skall ha laga kraft.
 
Följer man detaljplanens bestämmelser skall det inte vara någon risk att köpa en tomt utan villkor. Hela plansystemet bygger på denna förutsättning.

Det är när man börjar tänja på reglerna eller då man retar upp grannarna som problemen uppstår. Söker man sedan bygglov får man bygga i alla fall även om grannarna överklagar, men om man av obetänksamhet söker förhandsbesked när detta inte behövs, som t ex vid detaljplan med genomförandetid, binder man ris på sin egen rygg.

Kan vara bra att tala med en fastighetsjurist först innan man gör något dumt. Här på forumet finns kanske någon, ingen nämnd och ingen glömd.

Visst kan man gardera sig med både hängslen och livrem men problemet är många gånger att säljaren då inte vill sälja.

Lycka till!  :) :) :)

 
Många bra synpunkter blev det... Lyckligtvis är tomterna i fråga så pass billga att man nästan kan köpa på "vinst och förlust". Intressant doch att få veta hur det går till i verkligheten!
 
Exakt; det finns ju ordspråk som säger: "Den som gapar efter mycket ...." och "Man skall inte väcka den björn som ...."

Lycka till!  :) :) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.