Flerfasspisar löser ju inte problemet, drar man in trefas i lägenheten så brukar det vara 3x16 A, med tvåfashällar så kommer en fas belastas med två hällar, dra fullt på båda hällarna och vips så kan det behövas 32 A.

Protte
 
  • Gilla
pacman42
  • Laddar…
C
Om man antar att "fullt" på enfashällen är 16 A blir effekten 230 V × 16 A = 3 680 W. Motsvarande ström på en tvåfashäll blir 3680 W / (400 V) = 9,2 A på varje fas. Drar man fullt på båda hällarna blir det 18,4 A på varje fas, inte 32 A.
 
Nu räknar du fel. Spisen är inte en fas till fas last utan två enfaslaster.
 
C
@prototypen jämförde ju dessa två alternativ. Eller?
 
Nej. Det existerar inga 400V hällar. Och Prototypen utgick heller inte från att det gör det.
 
Okej, det existerar. Men är väldigt udda. Det mesta som påstås vara det är det inte. I det här fallet var det faktiskt en 400V spis.
 
  • Gilla
pacman42
  • Laddar…
För glaskeramikhällspis är det väl vanligt med 400V 2-3fas och för spisar med traditionella kokplattor i järn var det i princip svensk standard, medan induktionshällar som ansluts till 400V 2fas går på 230V och måste ha nolla. (Elektronik gillar inte höga spänningar, så det finns en naturlig förklaring).

Om man tänker sig att ”alla spisar” är alla nya som säljs och de flesta är induktionshällar så ja, då är alla spisar 230V.

Vi vet ju inte om TS ska ha 2 st 13kW gourmetspisar eller bara en + en mindre extraspis?

Så rådet blir väl att sprida lasten, helst ”äkta 400V” spisar, att se till att stora stekplattan inte ligger på samma faser på båda spisar och att ta hänsyn andra saker som uttag för vattenkokare och Micro sprids jämt för att inte överlasta någon fas.

Visst, man kan tänka sig 2 st enfas 230V spisar på 20A fördelat på 2 faser men det är inte säkert att det ger mindre problem.
 
Även för klassiska spisar är det vanligt med 230V. Anledningen till att man gått över till 230V är inte att det har några fördelar, för det har de inte. Det är för att stora delar av marknaden kräver 230V och på övriga marknader funkar 230V. För kraftelektronik vill man i allmänhet ha högre spänning för att få ner strömmen.
 
Men nu kan vi väll släppa den delen och svara på frågan om vem som ska betala för ombyggnationen till 3fas då tydligen TS vill ha det?
 
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
lopec
B Bjober skrev:
Men det finns ingenting i ett normalt modernt kök som kräver/kan kopplas på 3fas 400v.
Enfas med stor säkring räcker.
Nu kan det ju vara så att befintlig enfasmatning inte räcker till men det betyder inte att man behöver 3fas.
Kolla upp det innan ni krånglar till det.

(Jag inser nu när jag läst en gång till att ni kanske vill ha tillgång till 3fas UNDER själva renoveringen ?)

.... spis? Kan nog bli enklare att få trefas inkopplat än säkra upp till 25A ?
 
Köpt en ny spis trefaser. Kollar man på kopplingen på spisen ser man att vänster plattor ska kopplas till nolla och fas ett. Höger plattor ska kopplas till nolla och fas två vilket betyder att spisen ska matas med 2 gånger 230 volt och går att koppla om till enfas 230 volt. Den får absolut inte kopplas in mellan två faser utan nolla vilket skulle vara lika med att spisen får 400 volt in och går upp i rök! Den lösa ugnen kopplade jag in till nollan och fas tre.
Annars skulle jag bli mycket förvånad om du inte har tre faser fram till säkringsskåpet. Även i gamla 50 tals hus med spis och kylskåp har tre faser till säkringsskåpet. Testa att mät spänningen mellan två säkringar om du får 400 volt är det tre faser.
 
Nej, äldre lägenheter har oftast bara enfas matning till lägenheten. Själva fastigheten matas givetvis med trefas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.