Har "hört" att man kan få problem i trädgården om man har jordvärmeslang under gräs och träd. Någon som har erfarenhet av detta? Är det någon som provat IVT:s stående kollektorer och hur har det fungerat? Funderar på att installera sådana för att minsa ytan på kollektorslangen.

Tacksam för svar! :)
 
om man har på tok för kort slang, eller att skangen ligger för tätt, så man tar ut alt för hög effekt på liten yta, så kommer man få kärlskott, gissar att dom där kompakt kolektor som du far efter kommer att ge samma dåliga resultat, om man inte har en myckes svag värmepump, som desutom kan skicka överskottsvärme ut i slingan för att värma marken.

normal jordvärme gör ingen inverkan alls på marken!!! men på 80 talet så instalerades många direktförångar system o dessa ger kärlskott
 
[quote author=Koholmen link=1165434404/0#0 date=1165434404]Är det någon som provat IVT:s stående kollektorer och hur har det fungerat? Funderar på att installera sådana för att minsa ytan på kollektorslangen.
Hade en intressant diskussion bl.a. om de stående kollektorerna med en person knuten till IVT. Denne person som jag inte tänker namnge dömde ut kollektorerna efttersom de enligt dennes erfarenhet oftast läckte.

Om denne persons erfarenhet av produkten är korrekt misstänker jag att läckaget kan bero på omild hantering vid förläggningen. Säkert är det så att man vid återfyllning måste ha sorterat bort sten och jordmassorna måste vara finfördelade på liknande sätt som när man förlägger slangar för att dra fiber eller telekablar.
 
Iden med deras kollektorer är ju att få en större upptagningsyta riktad nedåt i backen just för att minska antalet kvadratmeter som krävs. Ser inget skäl varför detta inte skulle fungera under förutsättning att det dimensioneras och monteras rätt
 
Dessa kräver återladning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.