Vårt bygglov blir klart i dagarna och då är det dags att lägga beställningen på hus hos vår trähusleverantör. En av tusen detaljer att ta beslut på är val av färgtyp. Från fabrik kommer husfasaden grundmålad med en alkydoljebaserad grundfärg. Om vi inte vill använda denna färgtyp måste vi säga till nu. Vi har försökt läsa på, kollat i gamla liknande trådar här på bygga hus för att förstå för- och nackdelar med olika tekniker.
Slutmålning av fasaden ingår inte vårt avtal med husleverantören, utan det får vi göra själva, eller handla upp separat. Det är ett tvåplanshus, kanske 30 meter från Östersjön i en förort norr om Stockholm.

Vi vill ju förstås ha den bästa sammanlagda lösningen ur ett antal perspektiv. Vi vill ju använda en teknik som skyddar fasaden, bra totalekonomi är viktig, där väl parametrarna är kostnad för färg, hur ofta man behöver måla om och behov av underarbete i samband med målning (tidsåtgång). Vidare vill vi ju ha ett bra resultat rent estetiskt som står sig så bra som möjligt mellan ommålningstillfällena.

De tekniker vi funderar på är förstås alkydolja, akrylat, slamfärg, och linoljebaserad färg. Vi har också tittat på en färg baserad på tjära, Auson heter ett varumärke, finns säkert andra.

Jag förstår att det inte finns en sanning, utan att det finns olika åsikter om vilket val som är det rätta. Skulle uppskatta om det går att diskutera om rätt val av målningsteknik i dimensionerna fasadskydd (givet att huset står så nära vattnet), ekonomi och hållbar estetik, enligt vad jag skrev i förra stycket.

Mycket tacksam för era insiktsfulla kommentarer!
 
Åsa Lund
Folksam har gjort test av fasadfärg flera gånger. Googla.
Efter att ha läst dem har vi målat vårt hus med Demidekk Optimal i två strykningar. Detta gjordes för tolv år sedan när dottern skulle skolas in på dagis.
Sd.
Fasaden åt söder gavs en strykning för tre år sedan eftersom den var lite åtgången av väder och vind.
Förra året frågade byggaren som skulle byta vår ytterdörr (på väggen åt öster) om huset var nymålat?
Bra betyg åt färgen!
#demidekkoptimal
 
  • Gilla
Greyhair
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.