Tycker det är konstigt mycket orange färg på den där, men jag önskar dig ändå lycka till med den! :)
 
  • Gilla
Micke_TH
  • Laddar…
MathiasS MathiasS skrev:
Tycker det är konstigt mycket orange färg på den där, men jag önskar dig ändå lycka till med den! :)
 
MathiasS MathiasS skrev:
Tycker det är konstigt mycket orange färg på den där, men jag önskar dig ändå lycka till med den! :)
Haha, tack! :)

Har nu varit ute igår och idag och jag tycker att det är en fantastisk maskin. Väldigt glad över att jag valde en med sele, otroligt skönt när jag varit ute över en timme idag. Tycker också att styret ger mig riktigt bra kontroll. Körde med tråd igår och det funkade såklart bra på tomten men utanför kändes det som det gick åt väldigt mycket tråd.
Bytte till klinga idag och det gick super, buskar och sly for all värdens väg. Tycker att jag kan röra mig ganska fort även i på ängen.

Är såklart svårt att veta hur "bra" den är jämfört med en stark bensinare på ängen men jag är väldigt nöjd.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson och 3 till
  • Laddar…
T
Jag hade valt HVA proffsröjsåg med klippagg. Gör jobbet snabbare och bättre än trädgårdsmaskiner och håller. Fråga på skogsforum om en bra äldre modelll (håller) o köp beg.
En del masinverkstäder / handlare kan också ha uppfixade beg.
Skaffat sele och skyddsutr. också.
 
"Proffsröjsågar" har ofta kortare riggrör och annan vinkel på växeln som gör att gräshuvud och slyklinga blir oergonomiskt att köra. Maskinerna är specialiserade för röjklinga helt enkelt och är superbra för just detta.

Stihl FS131 är en av de bästa kompromisserna jag kört, inte helt optimal med sågklinga men funkar fint för det mesta av typiskt klen röjning. Bäst kommer den till sin rätt med treudd eller gräshuvud (lina), där är min betydligt starkare Husqvarna 545 fxt tämligen otrevlig ergonomiskt sett med treudds slyklinga (inte ens haft lust att testa trimmerhuvud på den...).
 
Kört en hel del med Stihl FS131 senaste veckan, ett nyförvärv som hårdtestats på både skogsröjning (sågklinga såklart) och rätt omfattande röjning av högt gräs, nässlor etc litet mjukare prylar med medföljande grovtrådiga trimmerhuvud.

För just skogsröjningen så är min Husqvarna 545 FXT såklart kraftfullare, tar grövre stammar lättare och snabbare men funkade hyfsat även med Stilh fs131. Stora fördelen med fs131 är att den är ett par kilo lättare vilket gjorde att jag och frugan kunde jobba fint som team i skogen, hon älskar Stihl-maskinen: extremt lättstartad, stark & lätthanterlig.

Med trimmerhuvudet är FS131 ännu mera trevlig, blir bra arbetsvinkel även för mig som är 1.90 lång. Man når fullvarv på halvgas i tungt gräs så kraften räcker och blir över med råge. Inte testat treudden med Stihlen men det lär fungera alldeles utmärkt.

Så om jag skulle välja en maskin av dessa två som funkar för diverse så skulle det bli Stihl FS131, mycket mera mångsidig dessutom ett par kilo lättare som sagt och är väldigt lätt att hantera med den rätt enkla selen som följer med. Ska man gå länge i skogen och röja så kan man fundera på en mer avancerad röjsele med avbärning via midjebälte och ryggplatta som avlastar axlarna, typ vad som medföljer mer dedikerade maskiner som Husqvarna 545 fxt.
 
  • Gilla
ekvadrat
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.