KNX gör inget mer magiskt än vad i princip alla andra hemautomationslösningar gör. Den stora skillnaden är väl att det finns mycket mer prylar. T ex lampknappar/små väggpaneler med inbyggd pekskärm som relativt enkelt kan programmeras att styra/visa olika saker.
https://www.elsner-elektronik.de/sh...eraete/corlo-touch-knx-knx-touch-display.html
En del av dom går kanske att använda i nåt annat system också?
 
M Martin7 skrev:
Jag tror framtidssäkert är just det man bör tänka på. Min elektriker tyckte att jag var helkorkad när jag insisterade på att ha ett rör från varje dosa till centralen. Jag har vanliga återfjädrande knappar till alla lampor. Nej, materialkostnaden och installationen blev absolut inte billigare. Men nu har jag ett system där alla dimrar sitter i centralen. Jag kan koppla om vilken knapp jag vill till att styra vilken lapa som helst i huset. Drivdonen till led spotarna sitter i ett separat skåp bredvid centralen. Jag har plats i rören till varje kontakt för att kunna ha den ena med konstant ström och den andra med styrning. Jag kan enkelt byta till knx eller vilken annan standard som kommer i framtiden utan att behöva dra om kablar. Vill man, kan man ju till och med ta bort dimmrar och kontakter och koppla lamporna direkt på brytarna. Jag har dessutom kabelanslutna magnetkontakter i alla fönster och dörrar.
Din elektriker verkar vettig, ja inte att du skulle vara helkorkad bokstavligt men i detta fallet har du nog halkat långt ut i något som lite raljant skulle kunna kallas "forntidssäkrat". Finns ingen och har i princip aldrig funnits något som kan försvara den typen av upplägg trots att det inte i olika grad är ganska vanligt. Det gör våld både på konventionell installation och utnyttjar inga fördelar som diverse system likt KNX är tänkta att och skulle kunna ge.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.