Hade länge tänkt köra på KNX i huset vi byggde förra året, men tänkte redan då att det inte kan vara framtiden med tanke på att var och varende pryl håller på att bli ”smart”.

Förra månaden började jag titta lite på vad man kan göra med HomeKit, detta då vi redan hade förutsättningarna (iPhones, iPad och Apple TV). Med tanke på hur enkelt systemet är så Är jag förvånad över hur smärtfritt allt funkar och hur enkelt man styr allt med en app alternativt Siri.

Har kommit en bit men funderar nu på vad jag saknar som hade möjliggjorts med en ordentlig KNX-installation?

Nuvarande HomeKit-uppsättning:

Garageport som styrs med Ismartgate.

Takfönster (Velux) med vädringsfunktion (styrs av temp och luftfuktighet).

Röstassistant i köket.

Förstärkare i biorummet.

Magnetsensorer för att se status dörrar/fönster.

Fristående belysning (Philips Hue).

Eluttag med timer alternativt atomur.

Låsa/låsa upp, lokalisera, värma bil osv.


Väntar även på att:

Ring ska ge stöd åt deras videoringklockor och kameror (bekräftat som jag förstår det).

Plejd ska få HomeKit-stöd (ska vara på gång) och stöd för Schneider Renova-dimmer (rykte) för att styra tre zoner med spottar.

Att det kommer ett vettigt lås till ytterdörren.

Rullgardiner.


Sen så kör jag Uponor Smatrix appen, kommer inte vilja ha systemet smartare då jag klarar mig bra med lägena i appen, känner inget behov av att ändra innetemperatur beroende på olika scheman då effekten är för långsam.

Håller även på att byta ut larm mot något smartare.


Har satt upp några scheman, tex:

Kvällstid tänds extra ytterbelysning och innerbelysning i garage när man närmar sig med bilen. Porten öppnas när bilen närmar sig så man slipper vänta på porten.

Nattbelysning (20%) som aktiveras i hall och trapp med rörelsesensor.

Takfönster i badrum som öppnas vid 27 grader alternativt hög luftfuktighet.

Städläge (full effekt på innerbelysning och städplaylist i högtalarna).

Filmläge (belysning ner till 20%, stäng av all musik på nedre plan).


Med ganska enkla medel så skapar man roliga scener, sitter tex nu och planerar ett ”disco-läge” i lilltjejens rum där aktivering sätter igång en playlist i hennes högtalare, rullgardin åker ner och discobelysning sätts igång.


Som sagt, vad saknar jag? Har kommit en bit men vill utmanas och få idéer.
 
Vad händer om du säljer huset och nya ägarna föredrar Android?
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
useless useless skrev:
Vad händer om du säljer huset och nya ägarna föredrar Android?
Huset kommer vara helt obrukbart, troligtvis osålt.

Nej men seriöst så har allt stöd för Google Home om man hellre vill köra det (förutom förstärkaren men den tar jag med mig)

Edit: Glömde magnetsensorerna från Fibaro, de funkar bara med HomeKit. Nya skulle kosta cirka 2000kr totalt.
 
F
Jag bara spånar här men vad tor du om ett ”trädgårdsmassakern” mode där robotklipparen jagar, och slutligen lägrar grannens kamphund. Allt till musiken från Apocalypse now.
 
  • Haha
JockeLj
  • Laddar…
F fsn skrev:
Jag bara spånar här men vad tor du om ett ”trädgårdsmassakern” mode där robotklipparen jagar, och slutligen lägrar grannens kamphund. Allt till musiken från Apocalypse now.
För lite gräs för att ha behov av en robotklippare, dessvärre ingen granne med hund heller. Utomhus så är det nog dessvärre bara styrning av belysning som är aktuellt.

Men jag gillar att du tänker utanför boxen.
 
dd88 dd88 skrev:
Huset kommer vara helt obrukbart, troligtvis osålt.

Nej men seriöst så har allt stöd för Google Home om man hellre vill köra det (förutom förstärkaren men den tar jag med mig)

Edit: Glömde magnetsensorerna från Fibaro, de funkar bara med HomeKit. Nya skulle kosta cirka 2000kr totalt.
Jag var lite raljerande kanske, men det du saknar från KNX är väl just att det är ett standardiserat system som i princip vilken elfirma som helst vet hur man hanterar.
Största problemet med alla nya hemautomationssystem är att dom tenderar till att bli ett lapptäcke av prylar och konfiguration som funkar så länge man är intresserad och lägger ner lite tid. Om/när systemet man satsat på slutar levereras och nåt går sönder så kan det bli problem - Eller när man säljer man huset till någon som inte har intresse och/eller kunskap att sköta om prylarna. Då kan enda alternativet vara att byta ut hela systemet med allt vad det innebär.

Men rent krasst så kan man byta system flera gånger om man väljer nån av uppstickarna för dom pengar man behöver lägga ner för att få KNX...
 
  • Gilla
virtq
  • Laddar…
Jag förstår verkligen vad du menar, såg det ju senast när Google stängde ner ”Works with Nest” efter uppköp. Samtidigt så är det, i jämförelse, så sjukt lite pengar investerade. Nu hade jag som sagt redan förutsättningarna, men det är inte många tusenlappar som jag lagt på detta. Men känner ändå att jag kommit en bra bit på vägen. Ett KNX-system skulle enligt offert kosta mig cirka 60.000kr, nu har jag väl lagt en tiondel.

Skulle en eventuell köpare sakna intresset så faller det tillbaka på grundfunktionaliteten, garageporten har fortfarande fjärr, kodlås och brytare. Takfönster har app och fjärr och vissa smarta funktioner ”out of the box”. Plejd-styrning av ytterbelysning med atomur osv. Skulle jag återställa huset så är det på sin höjd limresterna som ska bort från fönster efter magnetkontakterna.

Sen var en anledning till att jag valde HomeKit faktiskt Apple, känns inte som om de kommer försvinna inom kort. Sen att jag har iPhone och CarPlay i bilen spelade givetvis in med, hade jag kört Android så hade jag troligtvis köpt exakt samma prylar.

Nu har jag bara kört i ett par veckor, men efter installation har allt bara rullat på. Skulle även vilja påstå att det är betydligt enklare att administrera en valfri ”smart” pryl än att programmera om ett KNX-system om du vill utveckla/ändra funktionerna.
 
Ja, så länge man bygger ett 'normalt' system i botten där man kan styra iallafall varje ljuskälla med riktiga fysiska knappar så borde man vara ganska safe.
De som säljer/installerar t ex KNX brukar hävda att merkostnaden för automatiseringssystemet sparas in på den enklare kabeldragningen då man inte behöver dra tändtrådar från varenda lampknapp till rätt lampor, korskopplingstrådar mellan trappkopplade knappar, etc... Men då är man ju fast vid ett system som kräver någon form av intelligens och det kanske inte är så bra för framtiden?
Å andra sidan är det en ganska omogen marknad just nu med många uppstickare och standarder, så om några år är det kanske enklare... Utvecklingen lär inte gå bakåt iallafall, så det rätta är kanske att satsa på ett trådlöst system man trivs med i dag och räkna med att få byta ut det vid varje större generationsskifte.
 
Ja det händer sjukt mycket just nu, och det är väl i mina ögon den största nackdelen, att istället för att köpa och komma igång så måste man vänta på att stöd kommer.

Det jag hade velat se är mer personlig automatisering, att sensorer ser vem som går förbi och anpassar action därefter. Vissa kameror har ju börjat få ansiktsigenkänning men så är det ju det här med integriteten...
 
HomeKit är ju bara ett mjukvarulager ovanpå ett annat, så det är ett helt riskfritt val. Som att köra datorn på svenska eller engelska. Om något har stöd för HomeKit har det garanterat stöd för annat samtidigt. Köper jag en Busch-Jaeger strömställare med ZigBee-stöd, kan den kopplas till Philips Hue och därmed få HomeKit-stöd. Börja här: https://thinka.eu/en/product-info.html

Det är dags att släppa tanken att allt är ett enda systemval.
 
Jag tror att köra KNX i hem är mindre lyckat. Tänk när du får strul en sen fredag och inte kan få support förrän på måndag... Vad gör man då....
 
Man skulle ju gärna vilja göra systemet lärande. Om du alltid går på toa klockan fem så kan det vara tänt då (och sitsen varm?), om vanan ändras så anpassas tiden automatiskt.

Sedan har alltid velat ha badkarsfyllning med nivåavkänning som stänger av vattnet i tid. Och kollar temperaturen...
 
Bygger jag nytt i framtiden så ska det iallafall dras fram rör till allt. Sedan kan man skita i att installera något men rör ska man gödsla med anser jag så man har möjligheten eller kan påtala möjligheten till nästa ägare. Standarder kan ändras såklart men då har man iallafall dubbla möjligheter och det är relativt sätt billigt att lägga tomma rör.
 
Jag tror framtidssäkert är just det man bör tänka på. Min elektriker tyckte att jag var helkorkad när jag insisterade på att ha ett rör från varje dosa till centralen. Jag har vanliga återfjädrande knappar till alla lampor. Nej, materialkostnaden och installationen blev absolut inte billigare. Men nu har jag ett system där alla dimrar sitter i centralen. Jag kan koppla om vilken knapp jag vill till att styra vilken lapa som helst i huset. Drivdonen till led spotarna sitter i ett separat skåp bredvid centralen. Jag har plats i rören till varje kontakt för att kunna ha den ena med konstant ström och den andra med styrning. Jag kan enkelt byta till knx eller vilken annan standard som kommer i framtiden utan att behöva dra om kablar. Vill man, kan man ju till och med ta bort dimmrar och kontakter och koppla lamporna direkt på brytarna. Jag har dessutom kabelanslutna magnetkontakter i alla fönster och dörrar.
 
  • Gilla
Edvuld
  • Laddar…
Det jag är intresserad av är vad ett "KNX-hus" kan göra idag som jag ännu inte gör med mitt "HomeKit-hus". Att gå över till trådat är inget alternativ, men det vore kul att höra av er förespråkare vad jag saknar för funktion? Vill som sagt utmanas för att kunna hitta lösningar. Få mig att tänka utanför boxen.

Läste för övrigt att igår att Plejd snart är klara med sitt Google Home-stöd, hoppas att HomeKit står på tur.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.