Är ett par på 23 år som funderar mycket på att bygga nytt el ev köpa och renovera nåt gammalt. Problemet är ju antar jag som för de flesta ekonomin. Vill gärna ha råd och om någon har erfarenheter av renovering berätta!
För oss är det inte viktigt med dyr och lyxig inredning, eller stora ytor, vill oxå lägga pengar på annat i livet ;)
Har den uppfattningen att ett hem inreds med trivsel istället för pengar (romantisk or what...?)
Vi är båda upväxta på landet och vill gärna bo nära havet men ma får ju ångest när man hör om alla extra kostnader som kommer till, el, telefon, försäkringar osv för att inte tala om bilar och bensin.
Är intresserad av hur stor budget man bör räkna med vid köp av nytt eller renovering av gammalt samt hur stora amrteringar man bör räkna med i månaden.

tacksam för svar :)
 
http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=53041/28#28

kolla in den här tråden, under inlägget i mitten av sidan från Dimytes finns en bifogad fil kallad Hushållsbudget_001.zip, den innehåller ett riktigt grymt bra kalkylblad i vilken du kan testa fylla i massa kostnader och utgifter och se hur din ekonomi kommer funka. Mycket smart excelblad. Observera att excelfilen har flera sidor/flikar.

Fördelen med att bygga nytt i jämförelse med att köpa och renovera är att nybyggda hus har gratis fastighetsskatt i 5 år, mellan 5 och 10 år efter bygget betalar du istället 50% skatt. En klar fördel för nybyggen. En annan fördel är att du får huset precis som du vill och slipper dras med någon annans kassa smak och val. Nackdelen är att det tar tid att bygga, räkna med minst ett år(från det att ni bestämt hustyp), troligen 2, och vill du bygga själv så kan det ta ytterligare några år.

Tänk åxå på att sjö/havsutsikt kostar, taxeringsvärdet/skatten blir högre, men å andra sidan stiger ju antagligen även försäljningsvärdet, om ni väl säljer senare. Detta oavsett nytt eller gammalt hus.

Själva flyttar vi in i vårt nya hus om 1 månad, efter att ha slitit med bygget i 1,5 år från första kontraktet. Vi har i princip inte gjort något själva utan vårt byggföretag har gjort allt (totalentreprenad), men trots det är det mycket du själv måste hålla koll på och ta ställning till för att allt ska flyta ´på och du ska bli nöjd...i tid!

Mitt tips är: gå till banken och kolla hur mycket pengar ni får låna, och utgå därifrån om vad ni kan köpa: ett skyffe med renoveringsbehov, en sekelskiftesvilla i skärgården eller en nybyggd villa på landet? Lycka till! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.