Jahaja.
Man blev alltså utsläpad på husspanarrunda igen av den ivrige Yo och hans fru, som med vit fradga i mungiporna deklarerade att det fanns TVÅ (2) visningar på funkishus med pulpettak att titta på idag i Täby.
Faktiskt bara ett stenkast från det sunkiga Myresjöhuset vi tittade på för ett tag sen. Så det är klart man hängde på. :)

Vi började med Götenehuset. Ett vitt funkishus (finns funkishus i andra färger?) på 182 kvm.
Ett hus med faktiskt rätt fina linjer. Spännande på något sätt. Väldigt högt. Ett varv runt på utsidan avslöjade en panel bestående av vanlig råspont på höjden. Kan inte vara bra. Inte lika bra som vanlig lockläkt iallafall. Som vanligt på nyfunkishus en massa osymmetriskt utplacerade fönster. Plåtslagaren måste ha varit full. Stuprännorna missade dagvattenrören med minst en meter. Försäljaren tittade ut precis när vi garvade åt det där, man såg pratbubblan ovanför hans huvud när han tänkte "Fan oxå!"
En vacker dag som denna tinade snön på entretaket och droppade vårlyckligt i huvudet på oss när vi skulle in. Hoppas plåtisen fixar ränna på entretaket när han fixar backjobbet på stuprören. :)
Insidan av huset var ingen besvikelse, det mesta såg mycket välgjort ut. Fönsterbänkar i sten, trevligt. Rätt bra planlösning på bottenvåningen, Märkligt nog satt fönstren i arbetsrummet ca 1.10 över golvet. Antagligen för att de skulle vara i liv med andra fönster från utsidan - arbetsrummet och vardagsrummet var försänkt ca 30 cm. Köket kändes lite undanskymt bakom en vägg och var inte speciellt stort. Det runda fönstret över diskbänken satt lite för högt - Yos fru såg inte ut. På motstående vägg var spisen och ytterligare en liten ho med kran. Där var en fetmiss - avloppet från hon gick i flexslang ner precis i framkant på det stora skåpet undertill så man fick i princip inte in nånting där. Jättevackert golv - oljad ask. Samma trä i trappan och i räcket.
Arkitekten hade fallit för trenden att ha en öppning mellan planen. I detta fallet totalt misslyckat - man såg egentligen inte den lilla öppningen varken från över- eller underplanet plus att räcket på övervåningen gjorde att rummet ( ganska stort) blev omöjligt att möblera. Annars härlig höjd och ljus genom fyra takfönster. Hade man struntat i hålet till bottenplanet hade det varit ett riktigt härligt rum som kunnat göras lite mindre till förmån för de andra rummen. Övervåningen var egentligen ganska misslyckad - lite för många rum på för få kvadratmeter. Mastersovrummet var helt omöjligt att möblera. En dubbelsäng med sängbord går helt enkelt inte in utan svår trängsel. Badrummen i huset var fina utan att vara speciellt stora. Det övre badrummet hade två stora fönster i hörnet vilket inte är speciellt lyckat om man inte har svårt exhibitionistiska anlag. Grannen var bara ett fåtal meter bort med full insyn i både badkar och på toastolen. För övrigt hade toadörren ett stort, klart runt fönster. Man kanske inte är så blyg i funkishus?

Färden gick vidare till Trivselhus motsvarighet, ett ungefär lika stort hus i samma stil. I båda husen var det BYSTAT med folk. Talesättet "jag ser inte skogen för alla träd" blev här "jag ser inte huset för allt folk". Det var fullt med bilar och vi parkerade en bit ifrån. När vi väl var framme på uppfarten upplevde jag en saftig västgötaklimax. Huset var helt enkelt tokfult. Det såg liksom inte nytt ut, bara....gammalt. Unket 60-tal typ.
villahene2.jpg

Det är otroligt vad vinklar och proportioner gör mycket för egentligen så ser det ju i princip ut som Götenehuset. Men inte. Märkligt.
En tur runt huset ( det var så proppat att vi inte kom in) avslöjar en träkonstruktion med puts. det hörs när man knackar på det, det låter ihåligt. Men ser rätt gediget ut.
Inuti huset är det viss skillnad från Götenehuset. Lite mörkare. Något mörkare golv, stavlimmad ek i 50-60-talsstil i fyrkanter. Skiffer runt öppna spisen och i köket.. Vitlaserad träpanel i taket är ett plus, ser trevligare ut än vitmålade tak i vardagsrummet. Synd bara att de inte kan skråspika i fjädern istället för att bara sätta spiken rakt i. Trivselhuset har inte riktigt samma hantverk som Götenehuset i snickerierna,t.ex fördragna högtalarkablar men de sticker bara ut genom väggen nakna eller i flexslang. Riktigt usla fönsterfoder. Vass elak kant mellan parkett och skiffer när man kommer in i köket... Planlösningen får godkänt på undervåningen med matsal/matplats vid kök med köksö emellan och en elegant avdelare mot vardagsrum med två trappsteg, öppen spis i mitten och halvhöga väggar med bokhyllor i. Öppet men ändå inte. Mycket bra. Elegant. Övervåningen som vanligt en kompromiss med ett alldeles för stort svårmöblerat allrum med för små sovrum runt omkring. Mastersovrummet iofs OK, med bra vidbyggd klädkammare. Rolig detalj här var att alla rummen hade skjutdörrar som försvann in i väggen - praktiskt när man har dåligt med svängrum.

I den här funkisduellen avgick Götenehus definitivt med segern. Bägge husen var sanslöst dyra - men hade så ruttna kalkylblad att jag inte orkar jämföra dem eller ens försöka räkna ut vad de kostar. Bägge hade IVT frånluftsvärmepumpar och golvvärme på undervåningen. Götenehus hade vattenradiatorer på övervåningen och Trivselhus hade elradiatorer - något som känns riktigt påvert på ett hus i den här klassen och som på något sätt är karaktäristiskt för den här jämförelsen.




 
Hå hå ja ja,
Följde antagligen er i hälarna idag, fast vi började hos Trivselhus och måste hålla med om iaktagelserna. Vi baxnade av det så kallade allrummet på övervåningen, fullständigt oanvändbart! Vad som förvånade oss var trapporna, jag är ingen Arnold Schwartzenegger, mer lik en hederlig ölflaska, men att mötas i trappan var ingen lek. Fick också min beskärda del av vattenkamningshjälp hos Götenehus men det fixar de väl förhoppningsvis till.
Gillade spisen de murat upp i huset, fick oss faktiskt att svänga om och besluta oss för att sätta in en spis.
Vad vi dock inte lyckades med var få priserna på husen, precis som du skrivit var det för mycket folk som var överallt. Har du kvar priserna i minnet?

Det finns i varje en stor fördel med att tråla runt och kolla visningar, man vet hur man inte vill ha det....

/Calle
 
Jaha, då var man skändad igen för sin smak ;D eftersom man inte tycker om "pepparkakshus"

Götehuset kostade 2091 Kkr och trivsel huset 2500 Kkr. I det ingick i princip bara schaktning för grunden + grund. Golv, målning, braskamin och klinkers är extra.

Trivselhuset var väl ingen höjdare, bra finish men som Karl XII sa att det var lite konstigt med högtalarkablarna som hängde lite på trekvart. Det vi tyckte om var badrummet med en härlig takhöjd men med Sveriges sämsta duschkabin. Den tog upp enormt med utrymme och var fortfarande ganska liten inuti. Ljuset i huset var inte i tip-topp men det kan också bero på årstiden. Sovrummet på övervåningen hade en liten fransk balkong men då ingår inte räcke  ??? och hur kan man bygga hus idag med elradiatorer på övervåningen när man har vattenburen golvvärme på undervåningen? Jag tycker att (som i Götenehuset) det ska vara antingen vattenburen golvvärme eller radiatorer på övervåningen. Trappan var öppen och det är väl en smaksak men den tar då väldigt mycket utrymme

Götenehusets olika plan var på utsidan avdelade med ett stålbleck och på vissa ställen med spåntade plankor målade i gult, klart annorlunda. Om det är snyggt eller inte överlämnar jag till andra. Golvet inne var kononsnyggt, 150 kvm kostar 87 Kkr extra. Undervåningen var väl okey men inte kanon. Köket kändes lite off. Nedsänkningen till vardagsrummet på 30 cm gjorde varken till eller från. Entrén till huset var bra med rejäla utrymmen för att kunna sitta och ta på sig skor med en stor garderob. Övervåningens allrum med 5 kvm öppning till undervåningen var tämligen misslyckad, öppningen kändes tvungen (det ska vara sånt nu, det säljer). Lägg igen skiten och ändra planlösningen till större rum istället. Badrummet var bra planerad med en fin glasbetonvägg.

Lite missar: I det stora sovrummet var fiberoptiken för bastun installerad i garderoben med ett jädra ljud från fläkten, Stora fönster ovanför badkaret mot grannen, fönster med klart glas in till badrummet, stuprör som missar avloppet med 1,5 meter, smala trappor som bara den (gäller bäge husen)

Calle, vad menar du med vattenkammningshjälp?
 
Kära husobservatörer,
även jag hade tillfälle att inspektera dessa två hus i söndags, och mitt omdöme lutar åt samma håll som de andra kommentatorerna hittills, med några tillägg.

Trivselhuset är säkert ett bra hus för familjen som skissat upp och låtit bygga det, men det stämmer mindre in på generella proportionsdefinitioner. Medan trappan inte tillåter dig att bära upp säg en tvååring och en tvättkorg samtidigt utan avancerad kräftgång, så kan man ledigt bygga en 3 meter hög modell av Eiffeltornet i övervåningens badrum. Visst, det visar egentligen bara att man anpassat sig till ett smalt och högt hus, men känslan för proportion och funktion går förlorad.

Tvättutrymmena i de båda husen var små, mörka och underligt planerade. När jag har reducerat min garderob till tre blusar och lika många strumpor spelar det ingen roll hur tvättstugan ser ut, men jag tror jag behåller mitt VIP-kort på MQ ett tag till...

Annars då? Götenehuset (modell Sparreholm) hade superfina golv, mycket bra utformning av badrummet på övervåningen (ja, förutom exhibitionistfönstret då), dålig öppet-nerifrån-ändå-upp-till-takfönstret-lösning, roligt men litet kök, cool fiberoptik i bastun (fast det surrade om den i sovrummet), bra matrum och vardagsrum, snygg funkisexteriör, och ingav på det hela en rätt så bra känsla.

Trivselhuset hade ett mycket bra lösning på kök och matrum, klädkammaren i det stora sovrummet hade bra placering och storlek, skjutdörrarna var funktionella per definition, men huset kändes ändå som en nedkompromissad variant av någonting som var mycket större och mer fantasifullt från början. När jag börjar planera mitt eget hus på allvar är jag nog inte så kaxig - man får väl ge efter för plånboken - men den dagen den utmaningen. :)
 
man får väl ge efter för plånboken
Jag tror nog att redan 2,5 miljoner är mer än vad min plånbok vill ta hand om ;). Vi ska låna hela beloppet så det gäller att det blir rätt från början och dom här husen var inte det!
 
Var kanske lite väl negativ igår, har sovit på saken coh håller med om att mycket var snyggt i husen, golv etc.
Det som förvånar mig lite är dock att husen, trots sina boytor känns så trånga. Tomtstorleken spelar ju in och om man nu gillar sina grannar så är de säkert ok, men jag vill i varje fall kunna spatsera omkring på tomten utan att springa in i grannens solbadande fru.....

Priserna på husen känns ganska uppskruvade men som sagt så är det ju upp till var och en om man tycker de är värda priserna, inte jag i varje fall.

Efter att ha varit runt på visningar, träffat säljare efter säljare så förstår man vem som betalar deras kontor och bilar..... Gjorde en jämförelse på priset för puts på vårt blivande hus, det diffar mellan 187,000 till 420,000. Då jämfört med samma typ av puts.

Yo; Jag menade att jag också blev vårfin i huvudet av det vårlyckliga droppandet från taket då vi väntade på att komma in i huset....
Dock så bestämde vi oss idag för en öppen spis i stil med den i Götenehuset så besöket var trots allt lyckat.

/Calle
 
Det jag tycker är så tråkigt är att det inte finns något nytänkade bland leverantörerna.

Tyckte ni att det var någon egentlig skillnad mellan Götene och Trivsel? Nyfunkis = pulpetttak och "ballt" placerade fönster men sen då ??? Vad hände med dom snygga smidda räckena runt dom franska balkongerna, golvmaterialet är det samma överallt. En eloge till trivselhusets golv som var personligt men kostar säkert 800/kvm. Är det någon mer än jag som spyr på utanpåliggande elkontakter?

Hur är det med det ekologiska tänkandet? Plastpåsen som man bor i (diffusionsspärren) samt att det till 99% är glasull som isolering.

Jag saknar lite fantasi från arkitekterna samt att dom profilerar sig när det gäller inomhusmiljön och uppvärmning

 
Lite Kejsarens nya kläder.....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.