Hej,

Vi har köpt ett 1,5-plans radhus från -71 och håller på att renovera köket på första våning.
Jag har lite funderingar på vad som gäller angående ändring av imkanalen.

Imkanalen går horisontellt i mellanbjälklaget och har en 90-graders böj ner genom glespanel och takgips för anslutning till spisfläkt. Imkanalen är helt isolerad och ligger direkt mot glesen.
Ventilationen i huset är forcerad frånluft och en alliansfläkt (Franke 604-16) ska installeras ovanför spisen och anslutas.

Vi vill flytta spisen ca 1 m i imkanalens längsriktning och min första idé var att bara korta ner imkanalen i mellanbjälklaget och sätta dit en ny böj. Men...

Vad gäller egentligen när man gör ändringar i en gammal imkanal med avseende på standarder och byggförordningar?

Är det ens OK/lagligt att bara korta imkanalen och sätta böjen tidigare?

Vad jag lyckats läsa mig till ska imkanal i vägg och/eller tak vara isolerad. Åker vi på att isolera hela imkanalen om vi ska ändra den (ända till frånluftsfläkten på kattvinden)?

Då hela imkanalen går ovan innertak blir det svårt med renslucka. Måste sådan finnas och hur skulle man lösa det?

Är det ett alternativ att dra ventilationsslang från fläkt till befintligt rör (i en S-form med 2 90-graders böjar)? Känns inte så bra.

Bifogar bild på hur det ser ut och är mycket tacksam för svar

Mvh
Anders
 
  • Renoverat kök med öppet tak och synlig isolering samt imkanal genom taket.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det ser,som sagt,inte "lagligt" ut det som är och har säkert inte varit föremål för nån tidigare besiktning heller och det blir varken mer eller mindre olagligt eller brandsäkrare om du kortar röret och nån kontinuerlig rensning förekommer inte idag. Det är säkert 150 mm rör så använd isåfall samma böj tills du kommer ner under takplattan. Dock: Är det nånstans det förmodas starta en brand så är det i köksfläktens matfett när man glömt popcornsgrytan på plattan, så naturligtvis är isolerat eller att röret ligger med distans från brännbart material, att föredra. Skulle det brinna, och kanalen inte är synlig är risken stor att brandkåren dränker hela huset med vatten, för säkerhets skull, och med miljonbelopp i vattenskador som följd.
 
  • Gilla
FriggeAnders
  • Laddar…
Hej och tack för svar!

Jag är skeptisk till att det inte skulle ha varit lagligt 1971 då det byggdes.
Det är drygt 130 hus i området som är byggda såhär.

Låt säga att vi inte flyttar spisen och fortsätter använda imkanalen som den är.
Man kan väl då inte riskera att få problem med försäkringsbolaget vid en brand i imkanalen (gud förbjude!)?
Det finns väl inga krav på att uppdatera sitt befintliga hus till senast gällande regler och lagar?

Har du/ni andra någon tanke kring vad som skulle krävas för att en sotare skulle godkänna en besiktning av imkanalen med någon form av lösning för flyttning av spis/fläkt?

Hmmm...
Ska man öppna innertaket hela vägen där imkanalen går horisontellt och försöka isolera den alternativt byta ut och isolera? :thinking:
 
Utdrag från Å.Huss sotning:
Finns det myndighetsföreskrifter?

Det finns inga lagkrav på ventilationskontroll i villor och småhus – såvida det inte gäller nyinstallation. Däremot ska offentliga lokaler som t ex skolor och vårdlokaler, liksom flerbostadshus och kontorsbyggnader med jämna intervaller utföra Obligatorisk Ventilationskontroll, OVK. Det finns speciella krav på hur kontrollen görs, och för ändamålet har Åke Huss AB behörig personal.

Spisfläkt och imkanal
Fram till år 2004 fastställde lagen att det var sotaren som med jämna intervaller skulle rengöra hushållets spisfläkt och imkanal. Sedan Lagen om skydd mot olyckor trädde ikraft så ingår detta uppdrag inte längre i sotarens uppgifter. Spisfläkten och imkanalen är dock fortfarande en viktig del av ventilationssystemet. Det flott som med tiden samlas i kanalerna är brandfarligt, och om det tar eld kan det få allvarliga konsekvenser.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att spisfläkten och imkanalen blir rengjord och kontrollerad. Du kan dock fortfarande överlåta de uppgifterna till oss. Vi håller kollen på intervallerna – och ser till att det blir rengjort som det ska! Tänk också på att det finns ett besiktningskrav enligt Plan- och bygglagen. Detta gäller vid nyinstallation av spisfläkt/imkanal eller väsentlig ändring, t.ex. ombyggnation av kök och
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.