Hej,

Vad är er erfarenhet av billigare LED belysning som ex från Biltema, Jula, Ikea och liknande? Funderar på att prova Biltema Spot GU5.3 MR16 12V 450LM Dimmbar för 40 kr, eller ska man beställa Osram Parathom dimbar för 50 kr? (kan tillägga att jag ska alltså ha ganska många)

Vi har haft en del IKEA och från början höll de inte jätte bra men nu verkar de vara klart bättre. Har ett par Biltema halogen som ser ut att ha hållet bra.

Jag har upplevt problem med att dimma även dimmbar LED, de kommer inte ner i den låga nivå som halogen gör, de stänger av sig långt tidigare. Detta plus att hallogen blir varmare ju mer de dimmas har gjort att vi i vissa fall valt halogen.
 
Jag har några LED lampor som pajat i förtid. Av blandade fabrikat, sämst har nog Clasolsson varit. Men jag har även ett par Osram som pajade efter typ 2 år. och rätt sporadiskt tända.

Men i största allmänhet så håller alla tillräckligt bra. På glödlampstiden gick det år kanske 20 lampor om året, nu är det mindre än en LED lampa om året. Jag har även kvar några lågenergilampor som jag inte tänker byta förrän de går sönder.

I en armatur pajade två CO lampor med ett par dagars mellanrum, sedan kom jag på att just den armaturen brukar vi lämna tänd alltid utom på natten när vi sover, det skall hjälpa till att ge ett intryck av att vi är hemma. Så den har lyst ca 16h per dygn i 5 år, och då får man kanske acceptera att den pajar. Lite häftigt att de tajmat in livslängden såpass synkroniserat.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
A
Har för mig att Ikea och Biltema fick väldigt bra i Råd & Röns tester.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Jag köpte Philips Warm Glow, som jag tyckte dimmade mycket trevligt för ca 50:-/st. Hittar de faktiskt för 40:-/st på nätet men hamnar närmare 60kr om man tar med frakt, men bör bli billigare om man köper fler.

Stoppade dock in några i badrummet där vi hade 4W innan och jag blev rejält bländad tyckte jag, men då tittade jag ju upp i taket också... det kanske man inte behöver göra...
 
Jag har inte dimmers på de flesta av mina LED lampor. Så det problemet har jag hittils hoppat över.
 
Min uppfattning är att det är lite av ett lotteri. Billiga kan vara jättebra, eller jättedåliga. Dyrare märkeslampor tycker jag sällan är dåliga däremot. Precis som för hempularen tycker jag att Clasohlsons egna varit sämst. Ikeas bäst av de jag provat. Kör Ikeas GU10:surprised:r i utebelysningen, som är tänd när det är mörkt, året runt, och de verkar hålla länge!
 
Magnus E K
Majoriteten av mina (de flesta halvdyra från Clas Ohlson samt från Biltema) har hållit bra (de äldsta från 2012-2013), men några har pajat. LED-lamporna pajar ju också lite mer dramatiskt än glödlampor/halogenlampor som bara slocknar. En gick sönder samtidigt som jag släckte ett lysrör (slump?) och blev kortslutning i så proppen gick. En småflimrade från och till typ varannan dag. Och en började störtflimra och blev jättevarm.
 
Har testat Star Trading 430LM GU5.3 och 2 typer av IKEA. IKEA lamporna går inte att dimma, d.v.s de fladdrar i ljuset men de har en varm och bra känsla. Star Trading ska gå att dimma men går inte att dimma särskilt långt ner. Dessutom har de kallare färg än vad Ikeas version har.

När det gäller Halogen så har vi provat Osram och IKEA. I båda fallen kan de dimmas praktiskt taget från 0 och då får man en väldigt varm fäg, nästan röd. Osram blir dock snabbt grön aktig i i färgen, kanske beror det på att de är 2800K istället för 2700K. IKEA blir bra enligt vårt tycke men de säljs inte längre.

Just nu ser det faktiskt ut som att det åter igen blir halogen. Ska man dimma långt ner o bibehålla varm känsla så ser de inte ut som att LED räcker till om man inte är redo att slänga ut närmare 150 kr / ljuskälla.

Philips har dock en som de kallar glow som man kan hitta för 50 kr. Men det måste då beställas och risken är ändå stor att det slutar med att man får skicka tillbaka det.
 
Ja, vad du än gör så skippa allt utom kända märken om du handlar på Classe.

IKEAs är mest prisvärda helt klart och håller bra enligt min erfarenhet. Vet dock inte hur de dimmar. Därefter kommer just Osrams Parathom, men om prisskillnaden bara är 10 kr hade jag nog tyckt valet är enkelt.

Jag handlade våra från en tysk butik till ok priser. Ska se om jag hittar länken igen.
 
Tråkigt nog så säljer inte IKEA GU5.3 ljuskällor längre :(

Jag hade absolut kunnat tänka mig köpa märkes lampor från tyskland eller liknande men problemet är att det inte är en garanti för att det fungerar som jag vill. Jag söker en lampa som går att dimma ganska lågt, nästan som en halogen och jag vill att tonen ska bibehållas varm eller till och med bli varmare. Det är också viktigt att de inte väsnas och att de inte flimrar.

Troligen är jag lite mer petig än vanligt folk när det kommer till detta men det gör det svårt att motivera att köpa från utlandet. Passar inte ljuskällan så får jag antingen leva med det eller så kostar det utan att egentligen löst något.

I förstahand kommer jag försöka hitta butiker lokalt där man kan prova eller lämna tillbaka om det inte passar. Just nu är tanken att höra med lampbutiken om de har någon halogen med varm ton. Om inte så kanske jag testar dessa från den lokala Media Markt butiken :

https://www.mediamarkt.se/sv/produc...PGREQMIvqWRvH8YjxQwSJL31VmKBPOA0-smFYLzZacFPE
 
Ja det är som du säger, med halogen går det att dra ner ljusnivån så att ljuskällan närapå lyser som en glödande järnbit.
Testade nu med Nexas senaste dimmer och en halogenspot och området är mycket stort för dimning, från mycket starkt vitt ljus ner till rött svagt ljus.
 
Tycker IKEAs lampor har haft svajig kvalitet. Brukar skriva datum för skojs skull och vissa som suttit utomhus och tänt med ljusreä har gått sönder efter mindre än två år (klar under specen som säger minst 15000 timmar och lika många tänd/släck beroende på modell) andra har lyst mycket längre. Sedan tycker jag de rört till det lite då modell Ryet inte är dimbar medan Ledare är det. Den betan har man gått på...
 
Det är tyvärr få LED-lampor som klarar av att sitta utomhus, elektroniken i dem tar stryk av klimatet och går sönder. Inomhus klarar de sig betydligt bättre. Filamentlampor ska klara sig bättre utomhus påstås det.
 
  • Gilla
pacman42
  • Laddar…
Jag köper mina osram på https://www.ltt-versand.de/, bra pris på lamporna men frakten är dyr så det är inget om man vill testa. Men oftast går det att hitta samma lampa i en lokal butik för hutlösa pengar först. :)
 
Skall man ha LED utomhus så bör de vara vattentäta, annars oxiderar de snabbt sönder. Åtminstone på västkusten. Inga transformatorer eller liknande utomhus heller (om de inte är ingjutna).

LED tål dessutom värme dåligt (många i alla fall), så bastu, inglasning och liknande är de inte lämpliga att placera i.

Inte ens vattentäta LED-slangar håller när man får havsvattnet piskande mot huset på vintern, de brukar hålla i ca två år för mig. Men då ser man brun oxid inne i slangen också när de gått sönder. Har inte testat med armaturer som är gjorda för placering under vatten än dock.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.