Vi har just köpt ett radhus på ~170 m2 fördelat på inredd källare, entreplan och övervåning. Vi har luft-luft värmepump och radiatorer med direktverkande el på entreplan/övervåning och elburen (tror jag) golvvärme i källaren. Nu ska vi ändå byta ut golven på entreplan och då funderar vi på om golvvärme är något för oss. Fördelen vore främst att bli av med fula och besvärliga radiatorer och att "passa på när man ändå byter golv". Låter det vettigt? Bör man ha elburet om man har direktverkande el nu, eller är det lika bra att satsa på vattenburet för att vara flexig? Jag tänker, utan att ha någon koll, att det inte borde vara så känsligt med isolering och så eftersom all värme som går nedåt borde hamna i källaren där den också behövs. Är det korrekt?
 
Om du skall göra om alla golv låter det som ett utmärkt tillfälle att få ett vattenburet värmesystem i huset. Även om det är mindre noga med isoleringen när du har ett uppvärmt utrymme under så spelar det roll. Takvärme är inte effektivt. Med golvvärme får du räkna med att det alltid går åt lite mer energi än med radiatorer om du har samma temperatur inne. Men får du till ett vattenburet värmesystem har du möjlighet att välja en bättre värmekälla än direktel så att det kan sluta på en besparing i alla fall.
 
Alla golv på entreplan, men på ovanvåningen kommer vi fortfarande ha radiatorer. Jag har ingen aning alls hur stor andel av värmebehovet som värmepumpen står för. Det hade ju varit olyckligt att lägga ner massa pengar för något som sen ändå inte används, eller kanske bara används under några vinterveckor. Hur brukar det se ut med det där? Vi bor i Göteborg.
 
Hej, intressant läsning. Vi är också igång med att löpa ett parhus med frånluftsvärmepump och jagnundrar om det är värt att lägga in golvvärme på andra våningen. Vi överväger ett hus i 3 plan där botten ska ha golvvärme och mellan radiatorer övervåningen är oiredd till en början. Ca yta är 65 kvm för botten samt mellan och ca 35 för 3 plan..


Tekniken som kommer att användas..

Ventilation och uppvärmning:
Frånluftsvärmepump NIBE 730, kanalpaket, projektering, injustering och
“förevisning” av värmepumpen av NIBE till kund
Fresh 90 ventiler


Tillkommande kostnad för att lägga golvvärme ca 35tkr. Värt? Men framför allt är frågan om det lönar sig rent ekonomiskt på lång sikt ?

Tacksam för input..
 
Golvvärme är kanon så länge värmekällan är en värmepump och man endast har golvvärme (dvs. man mixar inte element med golvvärme). Då kan man köra lågtempsystem (dvs. vattnet blir max 35-40 grader) vilket höjer COP-faktorn ytterligare. Börjar man blanda in shuntar eller har fjärrvärme är golvvärme postivit mest av estetiska/komfortskäl.

Själv har jag golvvärme med rumstermostater i alla rum på båda våningsplan. Då räcker det med en cirkpump och bergvärmepumpen går så effektivt som den kan.

Så väljer ni GV rekommenderar att ni går "all in". (Det går bra att konvertera i etapper också).
 
Tack för svaret.

Vi är inne på att installera det från början för inte ångra oss senare.
 
Z Zlates skrev:
Vi är inne på att installera det från början för inte ångra oss senare.
Lägg i så fall golvvärme på alla plan på en gång. Det blir enklast att sköta, maximal COP och man slipper krångla med shuntar och olika värmekurvor. Vi värmer 181 kvadrat med enbart GV och 8kW bergvärmepump. Det räcker för att hålla 22.5 inne vid -20 utan utan att elpatronen kliver in.
 
  • Gilla
Zlates
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.