C
Ingen annan som reagerade på titeln på deras infoblad? "Halvera ROI med KUBIE"
Om de med ROI menar Return On Investment så ligger det ju kanske ganska nära sanningen. :crysmile:
 
  • Gilla
  • Haha
Fario och 6 till
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Ingen annan som reagerade på titeln på deras infoblad? "Halvera ROI med KUBIE"
Om de med ROI menar Return On Investment så ligger det ju kanske ganska nära sanningen. :crysmile:
Jag tänkte faktiskt på det ;)
 
S
Konceptet kallas spartrafo. Varje fas har bara en lindning och om man plockar ut spänning på valfritt ställe på lindningen. Om hela lindningen är 230 varv så kan man t.ex. sätta en utgång på varv 215 och då får man alltså 215 V ut. Finessen med detta är att bara spänningsskillnaden behöver gå genom järnkärnan. De stora strömmarna går också bara genom de sista 15 varven i vårt exempel. Därför behövs relativt lite järn och koppar jämfört med en fulltrafo.

Sådana transformatorer har använts sen Jesus gick i kortbyxor och är inget nytt. Det nya är att produkten marknadsförs på ett nytt sätt och verkar vara dyrare.
 
A
Jo, men vilken är den teoretiska vinsten mot utan trafo?
 
Men så fruktansvärt dumt! Sänker spänningen, men inte drar det mindre energi för det! Huset kräver samma energimängd som förr, och spänningen är redan jämn..

Trodde Storel var ganska seriös grossist..
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Tjaaa.. driver du en vanlig glödlampa så kommer den ju att dra 5% mindre ström om du sänker spänningen 5%, den kommer också att lysa mindre. Energibesparingen är i kvadrat, Har för mig att ljusutbytet försämras mer än energiförbrukningen.

Som sagt påståendet om besparing är ren bluff.
 
Jo men, tex en VVB, det kräver samma mängd energi, än om du minskar spänningen..
 
Det roliga med glödlampan är ju att när den dimmas ner så blir den också ännu mindre effektiv, så ljusminskningen blir ännu större än energibesparingen. Mao köp en lampa med rätt styrka istället, om vi pratar glödlampor.
 
Ta en titt på www.energivaktarna.se , och då särskilt under produkter -> fastighetsboxen 63A, samt fastighetsboxen 63A och uppåt. Ser ut att vara väldigt dyra "energibesparare"...
Enligt databladet för den större verkar den mest vara till för att skona väldigt gamla apparater gjorda för 220V.
Vem har kvar sånt idag?
 
Redigerat:
Inte så många... Motorer, värmeelement, etc borde inte påverkas nämnvärt av att spänningen är några % högre. Det som påverkas mest är väl förbrukningsvaror som t ex glödlampor, men dom borde vara utbytta för länge sen...

När man gick upp till 230/400V systemspänning så krympte man feltoleransen så att den fick vara +6/-10% istället för +/-10%. På så vis blev den maximala tillåtna spänningen densamma som tidigare. I den senaste standarden har man dock gått tillbaks till +/-10% (och ett gäng andra parametrar för frekvens övertoner, etc).
 
Ja, jag menar väl det. Stackars de som köper och installerar ett sånt där monster för att spara el.
 
"Ökar din produktion av solel". Börjar bli väl magstarkt.
 
martin43 martin43 skrev:
Det roliga med glödlampan är ju att när den dimmas ner så blir den också ännu mindre effektiv, så ljusminskningen blir ännu större än energibesparingen. Mao köp en lampa med rätt styrka istället, om vi pratar glödlampor.
Glödlampor, vad är det? Måste vara nåt gammalt;)
 
  • Haha
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
K
Redaktionen Redaktionen skrev:
Husägare, se upp för energibesparingsboxen Kubie. Tester visar att den inte fungerar som utlovat.

Du kan läsa artikeln här: Rapport: Kubie är en bluffprodukt
Prylen fungerar men inte till allt. Metoden har använts i större anläggningar men enbart till belysning. Man utnyttjar det överskott av ljus som finns . Säg att du ska ha 500 lux. Anläggningen överdimensioneras med 20% för man räknar med att ljuskällorna tappat ljus .så funkar all belysningsprojektering .I samband med inkopplingen av trafon byts samtliga ljuskällor till nya, spänningen sänks, effekt och ljus minskar och du gör en energibesparing. Du får en anläggning som ger det ljus du behöver .Till allt annat är den värdelös.
 
S
Kent, du verkar försvara en produkt som är en ren bluff. Vill man spara energi i belysning så installerar man moderna armaturer med LED som kan dimmas. Med bra produkter kan man anpassa ljuset till olika användning och tidpunkter och spara ganska stora mängder el samt även förbättra ljusmiljön.
Kubie kan bara sänka effekten permanent. Dessutom på ett väldigt dyrt sätt.
 
  • Gilla
Husqvarna220Ac
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.