Hur kopplar man lämpligast in ett torkskåp till en ventilationen där det idag sitter en fuktstyrd badrumsfläkt utan att minska effektiviteten i den när man t.ex. duschar etc?
 
Det gör man inte. Antingen har du ett annat utblås eller om du skulle ha centralfläkt, då kan man sätta ett dragavbrott för att på så sätt inte störa befintlig ventilation.
 

...och om man nu inte kan sätta ett nytt utblås?
 
Då sätter man kanske torkskåpet i en tvättstuga eller ett grovkök i stället för i badrummet. Alternativ två är att man slutar duscha där. Finns möjligtvis nån snille-lösning på ditt problem, men inget som inte medför halvmärkliga omkonstruktioner av din befintliga badrumsventilation. Jag hade lagt ner det projektet och försökt hitta en annan plats för torkskåpet, eller skaffat en kondenstumlare.
 

En T-koppling med två backventiler borde väl kunna duga, eller?
 
T
Tänk på att utblåsen från ett torkskåp/torktumlare genererar en helsikes massa ludd från kläderna, och om du har en fuktig kanal sätter sig luddet i hela kanalen och efter ett par år är det som rena cementen med klart försämrat drag.
Bor du i villa eller i flerfamiljshus ?. Ev kan det gå om det finns en takmonterad sugande fläkt som suger med viss mängd och klarar höga temperaturer, och att du bör fixa något slags "grovfilter" efter torkskåpet, annars får du rensa kanalen runt varje halvår och backventilerna riskerar "becka igen" av allt ludd.

Har sett anordningar där slang från gamla OSBY torkskåp gått upp till låda med filter som suttit brevid fuktstyrd fläkt utan att vara kopplad mot själva fläkten, där då den fasta fläkte får gå upp i varv ( det blir ganska fuktigt och varmt i badrummet annars).
OBS att badrumsfläkten måste klara minst 60 + för denna ev reservlösning.
 

Bor i villa och vi har precis satt in ett 125mm rör i en gammal rökkanal.

Torkskåpet kommer väl inte att gå så mycket utan det blir ju mest till att ha tvätt hängande så problemet är nog mindre i verkligenheten kan man hoppas.

Tyvärr har jag inte möjlighet att sätt separata utblås eller placera torkskåpet nån annanstans.

 
Kan man inte montera slangen med dragavbrottsdonet på den fukstyrda fläkten då? det borde inte störa funktionen vid dusch, och när torkskåpet blåser ut fuktig luft precis framför fläkten så borde den väl starta pga fuktigheten?e9205901.jpg
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.