Hej,

Jag går i planerna på att bygga en tältbastu.

Jag har tänkt att använda detta tält https://www.addnature.com/high-peak-siesta-pavillon-light-greydark-grey-768305.html. Tältduken ska vara 100 % Polyester. Har tänkt att göra ett hål i taket för "skorstenen" på tältet.

Som aggregat har jag tänkt mig att använda https://varuste.net/sv/Savotta+Tältkamin?_tu=3414 och
https://varuste.net/sv/Savotta+Stone+Rack?_tu=31381.

Tror ni att det här kommer att kunna fungera?
Tror ni att det här tältet kommer att bli varmt nog/hålla värmen tillräckligt bra?
Tältet har PVC-fönster. Har läst att PVC kan släppa ifrån sig otrevliga ämnen om det blir för varmt, tror ni att det kommer att vara några problem?

Med vänliga hälsningar
 
Fulkemisten
Den där kaminen är ju rätt stor och bör kunna ge en del värme. Så rent värmetekniskt borde det vara ganska lugnt med avseende på volymen på ditt föreslagna tält. Men... Det där tältet är INTE avsett att elda i, är det ens flamskyddsbehandlat? Jag vet inte riktigt heller hur den där duken kommer reagera på de relativt höga temperaturerna som uppstår i en bastu precis som du själv är inne på. Du kommer hur som behöva en skärm eller isolering där skorstenen går igenom duken (alternativt byta ut ett stycke duk mot t ex kevlarfilt, svetsmatta eller liknade) även om duken är avsedd för tältkamin. Polyester är vidare relativt tät så du kommer nog att få duktigt med kondens på insidan också som droppar och har sig. Bättre är nog i så fall något tält i bomullscanvas, när jag exercerade beväring låg vi ofta i förläggningstält 20 och de gick att få upp till bastutemp om man eldade på duktigt och hade tillgång till torr ved. Kolla på riktiga bastupaviljonger istället, eller sy en egen i flamskyddsbehandlad bomullsduk. Kul projekt projekt i alla fall. Både tältkamin och bastu är kul, why not both?
 
Jag var också inne på att bygga en tältbastu men till slut köpte jag en Mobiba MB-10 med rostfri Mediana-kamin. Jag beställde utan problem från en tysk återförsäljare men den finns i Sverige också (betydligt dyrare).
http://en.mobibadeutschland.de/magazin/product/mobile-sauna-mb-10-mediana-stove-1
Jag är väldigt nöjd med den men man måste tänka på att tältet i sig inte lagrar någon värme som väggarna i en riktig bastu gör. Alltså måste man vara noga med att det inte drar för mycket kalluft under tältduken. Och som alltid i en bastu är det strängt förbjudet att hålla dörren öppen en sekund längre än nödvändigt!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.