Hej!
Vi bor i en bostadsrätt i ett tegelhus byggt på 60-talet och med självdragsventilation.
När vi drog ut en säng som stått placerad emot en yttervägg upptäckte vi en stor mögelskada längs med hela väggen där sängen stått. Även sängen är kraftigt angripen av mögel.

Vi anmälde skadan till vårt försäkringsbolag samt till styrelsen, vilka har haft Anticimex här för skadebesiktning. Enligt Anticimex beror skadan på kallras som uppstått vid väggen och fukt har då fällts ut ifrån inomhusluften. Eftersom skadan enbart sitter i väggens ytskikt hävdar föreningen att de inte har något ansvar för skadan. Vårt försäkringsbolag hävdar dock det motsatta, att även om skadan sitter i ytskiktet så är det ytterväggen och eventuellt även en bristfällig ventilation som är orsaken och kommer därför inte att ersätta oss då detta är tydliga ansvarsområden för föreningen.

Vi tycker själva att skadan inte har uppkommit på grund av något vi kan ansvara för. Om grundorsaken ligger i ytterväggar och ventilation är det helt utanför vårt ansvar att åtgärda orsaken till problemet, vi kan bara åtgärda den uppkomna skadan i ytskiktet. Skadan kan sannolikt också uppstå igen om man inte utreder och åtgärdar grundorsaken.

Om det är så att orsaken till skadan är svår att åtgärda och beror på husets konstruktion, kan det då förväntas vara känt av oss medlemmar att möblering inte bör ske emot ytterväggarna, något som styrelsen i efterhand har hävdat är deras allmänna rekommendation. Vi ställer oss lika tvekande till att styrelsen har rekommenderat grannar med liknande problem att inte duscha för länge, inte koka vatten för länge på spisen samt undvika att hänga tvätt i lägenheten.

Min fråga är således om styrelsen verkligen resonerar rätt. Är det enbart vårt ansvar eftersom skadan sitter i ytskiktet, trots att grundorsaken kommer ifrån delar där föreningen har ansvar? Kan det anses vara normalt med den här typen av skador i ett äldre hus med en viss konstruktion och kan vi som medlemmar förväntas känna till detta?
 

Bästa svaret

Claes Sörmland
Bostadsrättslagen är tydlig vem som ska betala och din förenings stadgar har med största sannolikhet liknande formuleringar:

"Bostadsrättshavarens ansvar för lägenhetens skick
12 § Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inte något annat bestämts i stadgarna eller följer av andra-femte styckena. Detta gäller även mark, om sådan ingår i upplåtelsen.

Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Detsamma gäller ventilationskanaler.

För reparationer på grund av brand- eller vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren endast om skadan uppkommit genom
1. hans eller hennes egen vårdslöshet eller försummelse, eller
2. vårdslöshet eller försummelse av
a) någon som hör till hans eller hennes hushåll eller som besöker honom eller henne som gäst,
b) någon annan som han eller hon har inrymt i lägenheten, eller
c) någon som för hans eller hennes räkning utför arbete i lägenheten.

För reparation på grund av brandskada som uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse av någon annan än bostadsrättshavaren själv är dock denne ansvarig endast om han eller hon brustit i omsorg och tillsyn.

Tredje stycket gäller i tillämpliga delar om det finns ohyra i lägenheten. Lag (2003:31)."


Frågan är då om du framgent kan kräva en förbättrad teknisk ventilationslösning av lägenheten. Det kan du inte eftersom kravet är att ventilationen ska uppfylla de tekniska kraven från installationsåret. Men kolla OVK-besiktningen. Fungerar ens ventilationen som den ska i din lägenhet? Det ska den göra. Vill ni medlemmar ha bättre komfort får ni komma överens om en ombyggnad av ventilationssystemet i huset.
 
Redigerat:
  • Gilla
BinBin2000 och 1 till
  • Laddar…
Du har redan fått ett kompetent svar i inlägget ovan. Troligen är det så att ert hus har bristfällig ventilation. Vad säger den senaste OVK? Ibland görs misstag och intag täpps igen, så det är bra att veta hur ventilationen i sin egen bostad fungerar. Generellt gäller de krav för ventilation som gällde när bostaden byggdes. Om fler i huset har problem kan man föreslå styrelsen och/ eller föreningsstämma att man gör en bedömning av vilka möjligheter det finns att förbättra ventilationen. Annars kan ni nog inte göra mer än att följa rekommendationen att undvika möblering mot yttervägg, och om ni ändå har det göra frekventa kontroller för att undvika problem.
 
  • Gilla
BinBin2000
  • Laddar…
Bara som ett förtydligande av Cales inlägg.

Även om orsaken till skadan beror på ett fel i huset, som föreningen är ansvarig för, så är föreningen inte ansvarig för skadan hos dig. Föreningen är bara (eventuellt) ansvarig om felet beror på oaktsamhet (eller med uppsåt). Oaktsamhet skulle ex. kunna vara om ventilationen dels inte uppfyller de regler den skall uppfylla, och föreningen har känt till denna brist under en längre tid utan att åtgärda.

På samma sätt så kan du ha en diskmaskin som läcker en massa vatten. Vattnet orsakar skador för 5 milj på lägenheterna under dig. Du har inget ansvar för den skadan såvida du inte varit försumlig, det skulle ex. kunna handla om att du ser att det läcker en massa vatten varje gång du kör maskinen, men du fortsätter ändå använda den. Skadorna i de olika lägenheterna blir då resp innehavares problem. Skadorna inom din egen lägenhet får du eller ditt försäkringsbolag stå för.

När det gäller den här mögelskadan så är jag lite osäker på om den här typen av kondensskador täcks av något villkor i en normal hemförsäkring. Jag misstänker att det är därför bolaget inte vill ersätta.
 
  • Gilla
BinBin2000
  • Laddar…
Tack för era utförliga svar och förtydliganden! Då var det som vi befarade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.