Ja, detta finns säkert beskrivet tidigare, men snälla, lite snabb, tydlig hjälp till en amatör-bonde.
Byter ut en utanpåliggande dubbelkontakt för 2 olika lampor i stall. (med eluttag under strömbrytaren). 5 sladdar ut från väggen 2 svarta, en brun, en blå, plus jord. (Gul/grön). Hur koppla? Skall sedan vidare till ett uttag som sitter direkt under. Hur kopplar jag dit? Tack! (Glömde anteckna när jag rev ;)
 
Du lär ju först konstatera vad som är matningen ?
 
Slarvigt att riva ner grejorna utan att kontrollera kopplingar.
Som sagt kolla vad som är fas, kanske brun ledare. De svarta ledarna kan vara tändtrådar till lamporna.
Blå kan vara neutralledare, ska ej kopplas i brytaren utan den ska gå vidare till eluttaget tillsammans med gulgrön för jord.
 
Det är ju svårt att veta exakt vad färgerna är utan att mäta! Är det en utanpåliggande kabel kan man mycket väl använt blå som tändtråd. Gulgrön får bara användas till skyddsjord, men man vet alfrig vad folk gör när de får feeling.

Du ska koppla som den förra brytaren var inkopplad.

I en kronbrytare ska du koppla in fast fas och två tändtrådar. Eventuellt ska fasen kopplas vidare till uttaget. Nolla och jord ska såklart inte kopplas i brytaren. Om man gissar att blå och gulgrön är nolla resp skyddsjord ska de bara vidare till uttaget. Men man ska inte gissa när det gäller skyddsjord, inte annan el heller.

Du måste reda ut vilken kabel som är vad genom att följa ledningarna till säker källa (typ centralen), och/eller mäta på ett sätt som gör dig säker. Gissa duger ej.
 
Tack för snabb respons! Brun är ledare och de svarta tändtrådar. Blå vidare till uttaget ser det ut som (dubbelt så lång). Ska tillkalla grannen (Elektriker) hör jag ;). Men med de förutsättningarna, hur numrerar jag monteringen enligt min skiss då? Har inte strömbrytaren här nu, men är de märkta där fasen skall in?
 
Vanligtvis finns det en enkelt skiss på baksidan av strömbrytaren som visar dess funktion.
 
  • Gilla
Lillbigge
  • Laddar…
Ja, det är alltid (?) ett litet kopplinsschema bak på brytaren. Matande fas heter ofta L. Sen brukar det vara pil ut för tändtråd.
 
  • Gilla
Lillbigge
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.