Vi har lagt furugolv i köket, men framför vedspisen har vi inget skydd på golvet.
Helst skulle jag vilja få ner nån mörk klinker/skiffer i golvet, men nersänkt i samma nivå som själva golvet. Hur skulle ni gjort?
Elhyvel? Eller hur fräser man ut en yta på ca. 40x70 cm och max. 1 cm eller tjockleken på just klinker/skiffer.

Från början tänkte vi bara lägga en plåt, men det känns inte så kul på nåt vis.
 
Du kan inet bara fräsa ner klinkern i furugolvet. Du måste ha ett "dött" materiel under klinkern typ gips, annars kommer det inte att se snyggt ut när golvet rört sig lite och dina plattor står åt alla håll och fogen är sprucken.
 
Skulle det inte gå att att göra hela "plattan" av klinkers först, men nån tunn skiva under som håller ihop det. Sen lägga ner hela den i den urfrästa ytan?
Renoveringsgips kanske?
 
Iom att risken är stor att du eller nån går på den är det ingen bra idé. Den tål då inte det och fogarna spricker.
 
Vi har ett golv (björktiljor 24mm) i vardagsrummet där det när vi flyttade in var en ful plåtbit fastskruvad framför den öppna spisen. Vi sågade ut golvet (med sänksåg), la gips och satte sedan svart sjösten under/framför brasen som gnistskydd. Blev kanon.
 
Ok....hur funkar en sänksåg?
 
Om ytan är så liten som 40 x 70 cm -- varför inte lägga en hel stenskiva där? Den måste dock vara tillräckligt tjock för att inte riskera att spricka när ni står på den (1 cm är sannolikt för lite).
 
Jo, det har du rätt i. En hel skiva går ju kanske bättre.
Grejen är att jag helst inte vill ha en sten som sticker upp ovanför golvet som ger en kant. Och plåt känns sådär...
 
Vi ska lägga golv med ett slags rutmönster i trä och klinker och fick rådet att fogen mellan trä - klinker måste vara en mjuk fog (ngt siliconliknande mat). Tycker det borde fungera även mellan klinkerplattorna!
 
Hej hej!

Lite sent men har precis gjort detta i mitt eget hus. Såga ut måttet med cirkelsåg och ta bort golvbrädorna. Det är bra att ha koll på var bjälklaget är så att golvbrådorna inte blir hängande i luften. Om måttet på hålet inte går att anpassa till bjälklaget så kan man alltid anlita en snickare som kan stötta upp golvet ordentligt igen. Nu får man fälla in en 28mm spånskiva så att den ligger i nivå med bjälklaget. Täta runt omkring och häll sedan ut flytspackel avsett för träunderlag. Lämna kvar ca 12 mm för plattor och fix beroende på hur tjocka plattorna är. Silikon i fogen mellan träet och plattorna är att rekommendera. Kanske finns det något annat som är mer naturligt.

Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.