Hemmakatten
Har för mig att jag nyligen läste nån stans att om man har fönster från golvnivå och upp till tak, så måste fönsterglaset vara härdat och/eller 6mm tjockt.

Kan detta stämma? Är det någon som vet vad som gäller?
 
från golv till 120cm ska vara härdat på offentliga byggnader. hemma gör du som du vill.
tror det är 120, kan vara 100cm också
 
Härdat är nog att rekomendera. Om fönstret skulle gå sönder och det inte är härdat så blir dom fallande skärvorna livsfarliga.
 
Hemmakatten
Tack för svar. Verkar iofs vettigt med härdat glas, men hur pass mycket dyrare är det?

Som det ser ut nu kommer vi att ha 2-glas isolerfönster med argongas. Anledningen till det är att jag tycker 3-glas kassetterna är så stora och väldigt fula. Har fått tips om en firma i Danmark som har lite större avstånd mellan glasen vilket innebär att isolervärdet blir bättre. Har isolerglaskasseterna härdat glas? Har inte läst om det någon stans.

Och hur är det om man har skjutdörrar i glas? Dessa är kanske mer motiverat att ha härdat glas i med tanke på att de öppnas ofta?

När räknas ett fönster som golv-till-tak-fönster? Finns det någon riktlinje tex att fönster som börjar 30cm från inte är golvfönster, eller?

Eller är det så att man bör räkna på storleken på fönstret? Dvs. om fönstret övestiger en viss yta så bör man ha härdat glas?

Många frågor, men hoppas någon har svar? :)
 
Vi har fönster ( 8stycken Elit superenergi) som börjar ända nere vid golvet och dessa är 210cm höga och är INTE av härdat glas.

Jag har svårt tro att det skulle behövas härdat glas i en vanlig villa bara på grund av att fönstren är stora.

Skjutdörrar däremot brukar vara av härdat glas men dessa utsätts för betydligt mer krafter än ett fönster som sitter i en karm i väggen.
 
Anledningen till att man har härdat glas i stora fönster är inte pga hållbarheten utan pga att om fönstret går sönder så blir det stora skärvor som faller en lång sträcka och dom skär genom det mesta. Det finns många glasmästare som har blivit av med en hand. För att stora glasskivor har gått sönder medans dom burit dom. Isolerglaskasseter kan man få med härdat glas om man vill.Dom går väl dessutom att beställa med nästan så bred list som man vill ha. Menar du skjutdörrar helt i glas så måste dom väl vara härdade för att hålla. Men skjutdörrar med ram runt brukar oxå göras med härdat glas. Härdat glas håller ca 8 ggr mer än vanligt glas och blir till väldigt många små bitar om det går sönder
 
Våra "vanliga" fönster går lika högt upp mot taket som "högfönstren" så vid en krasch har dessa bitar lika lång maximal fallväg som bitarna från de stora fönstren.....det är nederkanten som går längre ner, inte överkanten som går längre upp....

Jag känner inte till någon som har härdat glas i villafönster oavsett storlek, det måste vara väldigt ovanligt.
 
Bara en tanke: vad säger försäkringsbolagen?

I Finland är det av den anledningen "obligatoriskt" att ha härdat glas i fönster som går lägre än 60 cm. Olycksförsäkringen gäller inte annars. Uppgiftslämnaren är en släkting som bygger där och har av kostnadsskäl fått välja bort stora glaspartier i innerdörrar.
 
en gasfyld kasett är mycket kålbar, den går inte sönder i förstataget.
 
Välj härdat, det är inte kul att se när barn, eller vuxna för den delen, ramlar igenom en ruta och skär sig fördärvade. Kostar lite mer men har man sett vad som kan hända tvekar man inte.
 
Hemmakatten
Inser att det kan vara bra med härdat glas. Men undrar fortfarande hur pass vanligt det är. Är det någon som har satt in ett sånt?
Vad är "lite mer" i kostnad? Och behöver man ha det i både ytter- och innerrutan, eller räcker det med inre glaset?
 
Det står i senaste numret av gör så här att byggnadsbestämmelserna säger att fönster som går från golv till tak skall vara av härdat eller laminerat glas.Härdat glas är ganska dyrt.Mest pga att det inte går att behandla.Varje glas måste först skäras och sedan härdas.
 
hm ... och vad skiljer det härdade från det laminerade ... ?
 
yonna skrev:
hm ... och vad skiljer det härdade från det laminerade ... ?
Härdat glas blir pyttesmå kristaller om man råkar krossa det. (Som sido/bak-rutorna på en bil).

Laminerat är två glaslager som är hoplimmade med en plastfilm mellan sig. Krossar man en sådan så håller plasfilmen ihop glasbitarna så den förhoppningsvis hänger kvar i karmen utan att glasbitarna kan skada någon. (Som vindrutan på en bil).
 
OK - hur stor är prisskillnaden då - på ett ungefär?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.