Är detta möjligt?

Nu när bergvärmen snart är på plats så vill jag tillföra värmen den rätta vägen :D
 
njaä, vanliga lågenergilampor för 50Hz är inte dimbara, det finns däremot lysrör som jobbar med högre frekvenser och som går att effektreglera med just frekvensstyrning.
dyrt och ger sällan behagligt ljus, men är man van vid halvdana snålströmslampor (som jag till exempel) så går det väl an, men det krävs ju speciella armaturer, så har man krav på estetiken är det inte intressant.

annars kan man ju göra som på den gamla goda tiden när dimmer var för dyrt/inte fanns, man kan ha flerkretslampor så att du i en armatur kan tända 1,1 eller 1+2 lampor, då kan du ju effektreglera i tre steg!

eller om man bara har två lampor kan man ju ha en 40W och en 60W och då alternera mellan 40,100 och 140W, inte fy skam! (eller motsvarande för lågenergi då alltså)

numea med den moderna standarden för jordat lamputtag är det dock krångligt, man fpr ha dubbla uttagsbrunnar och så vidare.
 
Kanske just därför man envisades med kronbrytare till alla takuttag förr. Ingen dum idé att kunna tända, säg, varannan glödlampa i en takkrona..
 
Ganska säker på att det finns nya kron jackar oxå med jord. Har för mig att jag köpt en sådan någon gång. Själv kör jag mycke med kron fortfarande.
 
Den enda nackdelen med kron är när man vill byta ut den mot två stycken dimmrar.. Då blir det Dimmax.
 
Ser det inte som ett problem då båda tändtrådarna går till samma jack så vill man nu ha dimmer så kan man koppla bort den ena och bara köra dimmer på den lampan.
 
Det sägs att det ska komma dimmbara lågenergi inom en snart framtid.
 
den nya (moderna) svenska standarden för lamputtag kan inte köras med tvåkrets och jord.
riktiga kronuttag finns bra i ojordat utförande, då sitter den extra tändtråden i ett hål där jordstiftet annars sitter, det finns alltså endast plats för totalt tre poler.
använder man en till jord blir det bara en tändtråd och en neutral kvar.

den gamla standarden för jordat kronuttag var lite större än de vanliga kronuttagen med ett smalt jordstift i mitten.
det fanns alltså totalt fyra poler varav en reserverad för jord.

men man kan ju som sagt ha ett uttag med två brunnar...

själv har jag en takfläkt där jag styr lamporna med dimmer och fläkten med en brytare, men det är ju ojordat så det gick bra med ett enkelt uttag.

en sak jag gillar med de moderna uttagen är att som är osymetriska, så man kan hålla reda på neutral en genom hela installationen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.