Langbein
Händer det ofta att kalkyler spricker så man till slut hamnar långt över marknadsvärde, fast man byggt i rätt område?
 
Ja, det händer men är nog vanligast då man kör egen entreprenad eller delad entreprenad.

Har själv varit i ett husprojekt som stack 2.3 MKR över budget. Innebar juridiska tvister och förlikning.

Tror det var någon som sa att "beräkna 15-20% fördyrning på ett hus" och det kan nog stämma väl.
 
Om en kalkyl spricker med 15-20% så har man inte genomarbetat den. Det kan tänkas att den spricker rejält om kan köper entreprenörens kalkyl rakt av.

Ett tips är att gå igenom alla punkter som byggföretaget kostnadsreglerar vid byggstart, tex markarbeten, dränering, grund etc. Sedan kan mna begära fast pris om man känner osäkerhet och vill slippa överraskningar.

Sedan gäller det att fundera över alla egna inköp och arbeten man kommer att gör, och be entreprenören lägga in dessa kostnader i kalkylen. Då får man ju lånelöfte på dessa belopp också.

Vi hade byggstartsmöte idag och vår kalkyl ser ut att dra över med 20 000 dvs 1%
 
Vågar nog kalla mig specialist inom det här området idag. Efter nästans tre års juridiskt tjat, husbyggen, renoveringar, etc.

Du har inte en chans att bedöma om kalkylen spricker vid byggstartsmötet. Sen kan man alltid göra juridiska avtal, som väldigt få entreprenörer godkänner.

Även om Du har ett fast pris, kan kalkylen spricka. Hanverkaren har rätt att vidta bästa lämpliga åtgärder för att förhindra skada t ex. Detta utan att informera Dig. Det finns ett antal andra förevändningar som också kan användas. Oavsett betalar Du.

Tilläggsbeställningar tillkommer vid fast- och takpris. Så när röris ställer en enkel fråga och Du säger ja, innebär det tillägg SAMT att elektrikern, snickaren, kakelsättaren, etc måste förändra vissa saker. Vilket kan räknas som tillägg.

Hursomhelst, så i en ev rättegång, kan Du ju själv räkna ut vad som sägs, plockas fram, sakkunniga uttalar sig från båda håll, etc. Varför det har blivit dyrare. Eller så kanske hela bygget stoppar som i mitt fall. Ett bygge går fort och det är ett antal snabba beslut.

Ett budgetpris får överskridas med 15%. Plus tillägg.

Egentligen är inte det här något konstigt. Var inte blåögda och säkerställ att Ni har viss marginal att hantera en fördyrning. Synd att bygga och sälja direkt annars. Dom flesta byggen blir dyrare om Du inte är byggare själv.

Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.