T
När vi inspekterade avloppet fann vi att det drog rejält med kall uteluft under husets bottenplatta som tog sig in huset via inspektionslyckan i golvet. Huset är byggt på 30-talet, har självdrag (undertryck) och står direkt på urberget. Då området har radon i berget funderar jag på lämplig motåtgärd.

Tänkte därför kolla vad ni anser om man skulle försöka sig på att trycka in luft under bottenplattan från huset med en fläkt så att det blir övertryck under bottenplattan, så att luften då trycks ut under bottenplattan runt husets grunmur.

1:a åtgärd är att täta alla springor runt avlopp och ev sprickor i bottenplatta, innan ev fläkt via ett 100 rör skjuter ner luft under bottenplattan. Då det blir uppvärmd inomhusluft kommer då frågan om kondensproblemet blir större än ev uttorkning i mellanrummet mellan grusbädd/berg och husets bottenplatta. Dessutom kan man ju tjäna någon grad i uppvärmning av huste om plattan skulle bli något varmare.

Att försöka sig på en s.k radonbrunn brevid huset funkar inte, det är ren granit under ett jordlager på c:a 40 cm så därför har iden med bottenplattan dykt upp.
Kan det funka, finns detta redan eller kan denna åtgärd göra mer skada än nytta.
 
Kanske helt åt skogen men min fundering är om man inte istället för att försöka trycka tbx allt ner i jorden drar ett rör från grunden och upp på taket så att övertrycket går den vägen istället för genom huset.
 
När det gäller markradon så ska du ALDRIG ha något Övertryck eftersom du då får in allt i huset och din innemiljö.
Undertryck måste du ha så radonet sug bort innan det kommer i in huset,
du måste sätta dit radonsugar... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.