Hej,
Vi äger en lantbruksfastighet som består av en del tomtmark med bostadshus och med resterande mark som tillhör lantbruket. Vi vill avskilja tomtmarken med ett staket för att påvisa gränsen. Nu till dilemmat.

Vid deklarationen kan vi dra av momsen för staketet om det tillhör lantbruket då det är en näringsfastighet men inte om staketet anses tillhöra tomtmarken.

Räknas det som vi hägnar in tomtmarken eller hägnar ut lantbruksmarken från tex vilt och ev kreatur? Eller är det kanske rent av mest rätt att dela kostnaden mellan privat/verksamheten?
 
Ett staket runt en trädgård skulle jag säga tillhör småhustomten om det inte är till för att hålla tamdjur ute. Å andra sidan, hägnar man in huset för att hålla små barn borta från farliga maskiner kan det ju ses som en säkerhetsåtgärd för lantbruket.

Ju större fantasi/rymligare samvete, desto mer kan du sätta på firman.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
jag skulle tro att det gäller att kostnaden är motiverad för näringsverksamheten, så kan du sätta den på näringsverksamheten.'

Men en sämre alternativ väg att se på det: Om du har privat nytta av en kostnad som din näringsverksamhet tar, så är det en privat kostnad, oavsett hur stor nytta näringsverksamheten har av den.

Ex. om du har kontor hemma, och sätter in ett värdeskåp för att dina kunder kräver det, så får du inte dra av värdeskåpet på firman, eller om du skaffat tjuvlarm för kontoret, så är det ändå en privat kostnad.

Jag hade en gång en kund som i sekretessavtalet krävde att jag skulle ha beväpnad skyddsvakt när jag arbetade med kundens hemliga produkt (det var en sådan där grej där ett foto av prylen skulle gått att sälja för miljonbelopp till internationella tidningar, och för ännu mycket mer till konkurrenterna), så kollade jag med skatteverket, och kostnad för väktare som bevakar min privata adress är inte avdragsgill på firman. Jag lyckades "glömma" skriva på sekretessavtalet , och ändå få utföra uppdraget. Vet inte om det ens går att beställa beväpnad skyddsvakt, om man inte jobbar åt försvarsmakten.
 
C
B borne skrev:
Räknas det som vi hägnar in tomtmarken eller hägnar ut lantbruksmarken från tex vilt och ev kreatur? Eller är det kanske rent av mest rätt att dela kostnaden mellan privat/verksamheten?
Finns mig veterligen inga generella regler för staket, så det är något man får bedöma utifrån omständigheterna. Svårt att ha en åsikt utan att veta mer om dessa. Men spontant låter det som att du inte bedriver någon näringsmässig djurhållning som skulle motivera ett staket(?) Att hålla vilda djur borta från trädgården får nog räknas som en privat angelägenhet.
 
H hempularen skrev:
Vet inte om det ens går att beställa beväpnad skyddsvakt, om man inte jobbar åt försvarsmakten.
Det räcker att det är ett skyddsobjekt, eller rättare sagt räcker det att det är verksamheter som är av särskild samhällelig vikt med stor fara för exempelvis spionage, sabotage eller terroristbrott för att det ska gå att beställa beväpnade skyddsvakter.

https://www.svd.se/svenska-karnkraftverk-infor-bevapnade-skyddsvakter

https://www.hn.se/nyheter/varberg/skyddsvakter-ska-vara-beväpnade-1.4098812

https://www.securitas.se/sakerhetstjanster/skyddsvakter/


http://www.kristianstadsbladet.se/tt-inrikes/sjukhusfacket-utesluter-ej-bevapnade-vakter/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.