Hej!

Vi tänkte bygga en carport med förråd intill vårt hus som är byggt med Ytong-block och tilläggsisolering på utsidan, som sedan är putsad. Vår fundering är hur man fäster själva tillbyggnaden (förrådet ska ha husets yttervägg som sin ena innervägg) i väggen då det är 12 cm putsad isolering eller gör man det på något annat sätt? Går det ens att regla mot denna yttervägg?

Mvh
Gisela
 
Hej Gisela!

Jag skulle se till att skarven mellan hus och carport är vattentät uppåt (med hjälp av lämpligt plåtbeslag) men inte fästa in carporten i huset utan låta den stå på sina egna ben. Det är nog bra om carportens stolpar står en decimeter från husfasaden. Att göra så är alltid klokt vid en tillbyggnad. Består marken av lös lera eller något liknande material är det dessutom nödvändigt att göra så.
 
Tack för ditt svar!

Vi har också tänkt så, att man sätter det kloss intill men är osäkra hur man fäster i marken. Det kan såklart funka med plintar, men då är vi oroliga för dräneringsrören som ligger i marken intill grunden.
 
Hur är huset grundlagt? Platta på mark eller källare?
 
Platta på mark med typ 10 lager cellplast under :p
 
Om plintarna kommer ner på en sådan nivå att de hamnar nära dräneringsslangarna, får ni flytta lite på de senare i sidled. Har ni dåliga markförhållanden (lös lera etc) behver kanske antalet plintar som bär upp carporten ökas. Där har carportens storlek (takyta) viss betydelse också.
 
Det är ganska hårt packad mark och sedan är det nog 30-40 cm med bärlager till uppfarten! Carporten med förråd/verkstad kommer vara cirka 10 meter bred och drygt 5 meter djup.
 
Det blir en rejält stor carport. Marken blir säkert inget problem i ert fall. Skåne kan annars bjuda på en del överraskningar i detta sammanhang.
 
Ja, själva verkstaden blir 4 meter bred och resten 6 meter, för 2 bilar. Tack för din hjälp!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.