Fiber i villa, va finns de för lösningar på täckningen det är 3 vån vi snackar om, va ska man använda för trådlöst bra täckning?
 
En wifi mesh lösning, tex Google mesh.
 
Har du fiber bör mesh-noderna ha en 3e radio för ett dedicerat mesh network Backbone för att få bra kapacitet.

Finns det kabel mellan våningarna är smarta APs ett bra alternativ.

Har du utrustning som kräver kabelansluten Internet men du bara har APs eller mesh-noder kan det ju bli lite jobbigt, men många har också en eller två RJ45 som också kan dela ut en kabelanslutning om det behövs.
 
Tror det enklaste för dig är att köpa ett tre pack google wifi, otroligt enkel att hantera. Får du problem med räckvidd kan du sätta kabel eller tex en netgear länk eller liknande över elnätet (har själv gjort så med en accesspunkt som sitter i ett uthus 50m bort, funkar kanon).
 
Ok funderar på aimesh asus lösning då jag redan har en sån router eller sätta upp nätverksuttag där man vill ha de
 
Varför rekommenderar ni en mesh-lösning? Ur ett rent tekniskt perspektiv frågar jag då.
 
  • Gilla
Zakalwe
  • Laddar…
Jag undrar också varför man rekommenderar mesh? Mer interferens och "smutsigare luft" då paketen måste skickas via radion flera gånger.

Satsa på en Ubquiti Unifi AP som placeras centralt i huset där det går att få fram Ethernet. Sätt routern där fibern kommer in. Ubiquitis produkter är fantastiska utifrån vad de kostar. Vill du ha två AP så är Ubiquitis lösning som gjort för det också. Notera att APn har PoE så det behöver inte dras fram separat el heller. Jag har anslutit min AP som sitter i taket på ovanvåningen i mitt tvåvåningshus via Ethernet som går på vinden, inga kablar alls som är synliga.

Jag jobbar med mobildata och skulle aldrig satsa på mesh utifrån dess egenskaper. Naturligtvis så har det sina nischer, men om man vill ha den bästa hastigheten med den bästa täckningen så är det inte svaret. Att det är populärt är för att man kan få 5GHz täckning på fler platser i huset, men i verkligheten så faller man väldigt gärna tillbaka på 2,4GHz ändå och då faller konceptet helt platt.

För samma pengar som Googles lösning så får du tre AP från Ubiquity och en router, men nöj dig med två AP om du ens behöver det. Du får en bättre totallösning och jag lovar att du får bättre täckning och hastighet. Frågan är bara om du kan lösa tråddragningen...
 
  • Gilla
leby
  • Laddar…
Poängen med mesh är just det. Man slipper tråddragningen, otroligt enkelt och man kan få otroligt bra täckning med fullgod hastighet.
Ingen har påstått att man får bäst täckning för pengarna.
 
G guggen skrev:
Poängen med mesh är just det. Man slipper tråddragningen, otroligt enkelt och man kan få otroligt bra täckning med fullgod hastighet.
Ingen har påstått att man får bäst täckning för pengarna.
Fast hur kan man rekommendera detta när man inte vet förutsättningar? Jag tror inte mesh är någon bra teknik när det gäller 3 våningar, speciellt inte om man inte ska ha alla trådbundna.
 
De nya mesh prylarna är gjorda för enkelhet, en noob kan sätta upp en 5 punkters mesh utan att fatta ngt och får på köpet ett otroligt bra och enkelt ui. Dessutom är de inte skitfula och all uppdatering etc sker automagiskt.
Får du problem kan man alltid peta in en extra nod eller sätta en länk över elnätet om det skulle behövas.

Det är poängen och varför de säljes som smör över hela klotet.
Sen har vi som skrivit maskinkod i flera decennier andra saker hemma, men det hör inte riktigt hit.
 
  • Gilla
Mats och 1 till
  • Laddar…
Eller så hör det dit. Vi vet fortfarande inte riktigt vilka förutsättningar TS har. Skall man ändå dra Ethernet så är ju Ubiquitis lösning överlägsen och APorna ser rätt bra ut också. GUIt är även där bra osv.
 
Mesh är ungefär som sodastream. "Alla" känner till det och det är enkelt sätt att få lite bubbligt vatten. Men någon champagne är det inte :)

Det bästa sättet ur täcknings- och prestandasynpunkt är naturligtvis trådade Accesspunkter på 5GHz med bra projekterad kanalplan (med kanaler som inte överlappar varandra).
Man kan bygga sådant själv (jag använder 4 x Archer C7 med OpenWRT i mitt hus) eller köpa färdigt (Ubiquity säljer fina Accesspunkter som kan drivas med PoE).

( Om ni tittar på stora WiFi installationer på arbetsplatser, t.ex. där 100-tals människor jobbar trådlöst med aktivitetsbaserade arbetsplatser kommer ni aldrig någonsin se varken mesh eller 2.4GHz WiFi.)
 
  • Gilla
RmK_71 och 3 till
  • Laddar…
Just TP-Link har också färdiga AP i klass med Ubiquiti och med standard PoE.
EAP225 (AC1200), EAP245 (AC1750) finns på Kjell Co till bra priser.
Bara en RJ45 port och kanske inte lika välpolerat administrativt gränssnitt som Ubiquiti/Unifi.
 
TP-Link hårdvara är oftast väldigt bra, problemet är mjukvaran. Firmware uppdateras sällan och man får köpa dyrare modeller för att kunna få tillgång till vissa funktioner är som är inte beroende av hårdvaran.

Jag köpte TP-Link routrar beggade (billigt från Tysklan) och flashade omedelbart om med OpenWRT. Så nu är det bara fantasin och kunskaper som sätter gränser.

Jag funderade på Ubiquity AP'n också. Snygga och fiffiga men dyra. Fördelen med en router som agerar AP är:
1. Ordentliga antenner
2. inbyggd switch med 4 extra portar (skönt att koppa TV'n, spelkonsoler och Sonoshögtalare till).
 
Min flashning av en router till OpenWRT käns lite offtopic här, som någon Moderator vill flytta inslagen så
Skapade en ny tråd för l
Rescue operation, Debrick a TP-link Archer C7 V2.0”

Flytta då inlägg #15 - #18 hit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.