En del produkter går att få tag på i s.k. borstat stål, dvs stål med något som ser ut som fina längsgående slipränder i. En grann og matt yta, men är det möjligt att åstadkomma något sådant själv utan att ta hjälp av svindyra specialmaskiner?
 
Nu vet jag inte hur stor yta du hade tänkt att behandla, men urmakare brukar ha en manick som ser ut som penna med radergummi på. Den används på armbandsur som ser slitna ut. Man gnuggar i borstningens riktning och smårepor försvinner på löpande band.
 
Jag har lyckats att slipa paneler av aluminium snyggt;
sätt fast plåten på ett plant bord med stark dubbelhäfttejp, och sätt en läkt brevid som anhåll, aboslut parallellt med kanten på plåten.
Slipa i långa disciplinerade drag från kant till kant med våtslip 400 eller 600 på en absolut plan kloss som täcker hela bredden, och håll av mot läkten så slipspåren blir helt parallella. Våtslipning ger bättre resultat.

Det är just parallelliteten hos slipspåren som gör det snyggt, det minsta "på tvären" så liknar det sk*t. Viktigt är också att slipspåren går "hela vägen" över ytan.
 
Tackar för den idéen, den lät genomförbar!
 
Det är inte så dyrt att lämna in delarna för eloxering. Då kan du dessutom välja färg. Dessa ställen brukar också utföra borstning innan eloxering. Dyrare än slippapper och handkraft förståss, men du får en yta som inte är smuts och fettkänslig och det ser inte hemmagjort ut.
/CC
 
Är det inte några djupare märken går det bra med schots (stavning?) gröna rengörnings duk. Den innehåller slipmedel. Dra rakt från kant till kant
Fredde
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.