Har haft tillgång till en minigrävare ett par år, men ser ut som den tiden snart är över... :cry:

Eftersom jag förhoppningsvis snart blir med lite skog också så funderar jag på om inte en traktor med frontlyft och grävaggregat vore perfekt för mig. Kikar på något liknande denna

https://www.blocket.se/vi/84267323.htm

Och sen ngt grävaggregat

https://www.kellfri.se/gravaggregat-for-traktor-60-100-hk

Problemet är att jag har noll koll på traktorer... vad skall man ha? Hur funkar det med kraftuttag? Alla tips och idéer mottages!

Har en budget på kanske 100k, kan kanske utökas lite med bra motiveringar :D
 
Volovo traktorer har väl helt okej ryckte. Den funkar sannolikt. Kellfri är lantbrukets motsvarighet till Rusta. Billigt men väldigt dålig kvalitet. Kvaliten är nog inte dämre än man kan förvänta sig med de priserna, men bra är den inte.

Kraftuttag är en roterande axel med splines som i princip alla traktorer har sedan 60talet i alla fall. Är det grävare man vill ha så är det nog bättre att titta på traktorgrävare.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Ok, tips på andra tillverkare av grävaggregat?

När det gäller grävning är det mest mindre projekt som gäller, gräva lite hål, flytta massor

Men eftersom skog är på G så vill jag ju kunna flytta stock mm, så en traktor med skopa/gafflar verkar praktiskt
 
Jag skulle nog vilja påstå att en traktirgrävare inte är bra på att flytta massor. De är bra på att gräva diken. Ska man flytta stockar är en timmervagn med hydraulkran lämpligt.
 
  • Gilla
Tokslut
  • Laddar…
Jag börjar med att säga att jag har inte särskilt bra koll på sådant här.
Men är det inte bättre med en 4-hjulsdriven traktor i skogen?
 
Måste förtydliga att det är på hobbynivå vi pratar om. Några hektar skog jag vill sköta, samt mindre jobb hemma på tomten.

Så gräva lite diken/hål, flytta lite jord/sten, och ta hand om ett par träd åt gången.
 
K knipo skrev:
Jag börjar med att säga att jag har inte särskilt bra koll på sådant här.
Men är det inte bättre med en 4-hjulsdriven traktor i skogen?
Jo det är det säkert, mest en prisfråga..
 
Tänkte bara så du kommer dit du vill.;)
 
Vill man komma dit man vill ska man framför allt inte ha en för stor traktor.
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Det finns skogskärror med kran som har grävtillsats.
Kan inget om funktion, vet Bara Att det finns
 
Om det bara är några hektar skog behöver du ingen fyrhjulsdrift.

Den där Volvon är en lämplig traktor om den är i skick. Det enda frågetecknet är om frontlasaren går tillräckligt enkelt att koppla loss. Man kör fast direkt om man försöker köra i skogen med frontlastaren på en bakhjulsdriven traktor. Svängradien blir som en värre atlantångare. Vissa men inte alla frontlastare går enkelt att koppla loss och lämna hemma.

Strängt taget klarar man sig med vajerkran om man har en kärra med fällbara stakar så den går lätt att lossa.
Fördelarna med vajerkran är att man kan komma åt att vinscha fram enstaka träd och vindfällen utan att behöva hugga körvägar överallt och så kan man hugga i holster och branta backsluttningar som inte är framkomliga med traktor. Framför allt är en vajerkran billigare än en griplastare.
Nackdelarna är att framför allt att det går betydligt långsammare och är arbetssammare att lasta med vajerkran än med griplastare. Dessutom måste man tänka efter och vara uppmärksam för att undvika olyckor. Gamla vajerkranar utan broms är rena självmordsmaskinerna men med broms blir det mycket säkrare. Hydraulsväng på bommen sparar mycket på kroppen men många vajerkranar saknar den finessen.
Fördelen med griplastare är att både lastning och lossning går snabbt och behändigt och om man klantar till det är man själv skyddad inne i hytten.

Jag tycker att skogskärror skall ha boggihjul. Enkelaxlade kärror måste ha väldigt stora hjul om de skall klättra över stenarna i skogen och då sticker de upp onödigt högt och är i vägen för lastningen.
Numera är det modernt med stakar som svänger ut över hjulen men sådana kärror går inte att lasta eller lossa för hand eller med vajerkran.... om man inte är en arbetstokig urstark finne förståss. Har man inte griplastare skall det vara fällbara stakar.
Har man griplastare är de moderna kärrorna med utsvängda stakar väldigt bra. De har lägre tyngdpunkt och tål därför mer last utan att bli instabila.


Om terrängen är stenig som den är hos oss då är det bra att ha bottenpansar på traktorn. Då minskar risken för att man slår hål på oljetråget och får motorhaveri. Om du har slätare terräng behövs det inte.
Hytt eller störtbåge är absolut nödvändigt av säkerhetsskäl.
Olika traktorer har olika känsliga delar som kan behöva skyddas litet extra. På min traktor är det framlamporna som är klena och ramlar loss om man gör in nosen oförsiktigt i en buske. Därför svetsade jag ihop en löstagbar frontgrind som skydd efter att jag hade kört sönder lamporna första gången.

Jag tycker inte att det är någon bra ide att hänga ett grävagregat i lyften på en jordbrukstraktor. Det leder bara till att man sliter sönder tryckstångsfästet och lyftarmsfästena på traktorn.
Därför brukar man bulta fast kraftiga holkar under bakaxeln och sätta fast motsvarande tappar på grävagregatet. Då kan man hänga på grävagregatet som rammonterat och koppla loss det igen när man har grävt färdigt.
Esko grävagregat har visat sig vara bra men de är dyra. Min farbror har ett sådant på en Nuffield 4-65.




Såhär ser mitt skogsekipage ut. Helt idealiskt för hobbyskogsbruk på 4,5 hektar plus litet huggande i andras skogar för att få ved och virke för husbehov.
Röd traktor med vajerkran och timmersläp lastat med trädstammar i snöig skogsmiljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Då skogssäsongen är över hänger jag på frontlastaren
Röd traktor med frontlastare bredvid vit Volvo och en lastpall full med skogsredskap.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Lycka till!
 
  • Gilla
Wesjon och 3 till
  • Laddar…
Efter Heimlagas fina redovisning av sin syn på saken ska jag ge min. Jag kör inte själv i skogen för tillfället, men är uppväxt med ett skogsbruk som påminner om det Heimlaga beskriver. Under många år med eb DB809 med vajerkransvagn. Den traktorn funkade även med lastare i skogen. Den togs alldrig bort. Visst jände det att man körde fast och behövde koppla bort och jobba en del för att komma loss, men det betor ju mycket på terrängen.

Vi har inte råkat ut för någon olycka med vajerkranen, men riskerna för allvarliga olyckor är uppenbar. Den kräver dessutom två man för att lasta, varav en i princip måste vara mitt i riskområdet. Jag håller med om att en vagn behöver ha bogie. Även en hydraulisk vagn bör ha en vinch för att ha möjligheten att vincha fram virke.

Min far har uppgraderat till en hydraulisk vagn och en volvo traktor. Men jag är inte med så mycket längre. Själv har jag en gammal MF702 traktorgrävare. Den är ju rejält gammal, men skulle sannolikt funka bra i skogen med en liten vagn. Det är en förstärkt jorbrukstraktor (MF35) med demonterbart grävaggregat.
 
galento
Ett grävaggregat i trepunkten känns nog "rangligt" och sliter på grejorna.
Håller med om att skogskärran med boggie går bättre än den enkelaxlade
vi har,dock skulle en grind vara önskvärt. Men brukar dra fast lasset med
5 tons spännband i kärran för stockarna kan glida lätt med snö på.

Vi hade vajerkran först när vi köpte fastigheten men köpte sen en traktor
med griplastare.Vajerkranen är kanon att dra fram virke med med men
griplastaren är otroligt mkt bättre att lasta och lossa från kärran.

Vi valde en traktor med griplastaren fast monterad så vi kan använda den att
lyfta andra grejer och inte behöva dra med skogskärran vid dessa tillfällen.

En frontlastare står högt på önskelistan så man kunde köra snön till skogen.

Heimlagas traktor ser väldigt välskött ut (y)(y)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.